Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 994
Ons nieuwste lid is Marco

Home » Sword reviews » Functioneel » Battle of the katana's

Functionele zwaarden      

Battle of the katana's

Door ti-lite

Cheness O Katana versus Cold Steel O Katana

De Cheness O Katana en de Cold Steel O Katana zijn twee grote zwaarden uit ongeveer dezelfde prijsklasse. Beide katana’s zijn langer en zwaarder dan de standaard versies. Deze zwaarden zijn bedoeld voor lange mensen en voor het zwaardere snijwerk. Deze recensie vergelijkt beide zwaarden visueel, technisch en praktisch.

katanabattle

  Cheness O Katana (boven) Cold Steel O Katana (onder)
Nagasa lengte 33" = 83,82 cm 36" = 91,44 cm
Tsuka lengte 12" = 30,48 cm 13" = 33,02 cm
Mune dikte 0,47" = 1,20 cm 0,55" = 1,40 cm
Staalsoort 9260 carbon 1055 carbon

Beide katana's hebben een same van roggehuid, met katoenen ito dat de tsuka om de nakago houdt.

Cheness O Katana

De O Katana van Cheness is voorzien van bruine katoenen ito. Deze is strak in de traditionele ruitvorm om de tsuka aangebracht. De tsuka is ovaal van vorm, wat prettig in de hand ligt. De menuki is in het brons uitgevoerd. De tsuba is simpel en zonder enige verdere afbeeldingen, hij is glad uitgevoerd, wat tijdens Tameshigiri er voor zorgt dat je niet je hand kunt openschuren aan een eventuele opstaande randen. Het zwaard heeft twee bamboe mekugi en is daarom demonteerbaar.

katanabattle

De saya is zwart gelakt en draagt een zwarte sageo. De kling is voorzien van een bo´hi  die doorloopt tot in de kissaki en heeft een schitterende hamon. Het totale plaatje levert een mooi afgewerkte katana op. De looks zijn dus oké, maar hoe presteert hij?

De test

katanabattleOm te beginnen heb ik met deze katana wat lichte snij oefeningen gedaan op limonadeflessen en melkpakken. Voor dit zwaard is dat totaal geen uitdaging. Het zwaard maakt een heel mooi woosh geluid, wat extra charme aan de snij oefeningen geeft. Wat me wel meteen opvalt is dat het gewicht van de katana voor dit soort oefeningen aan de zware kant is. Het zwaard voelt goed aan, maar juist door het gewicht heb je de neiging  om sneller door te zwaaien. Hierbij moet je goed oppassen dat je de grond niet raakt.

katanabattleOm goed te laten zien wat de potentie van O Katana is, heb ik wat zwaarder materiaal gepakt om te snijden. Zijn eerste uitdaging is een stuk karton van 75x125 cm. Deze heb ik opgerold op een bezemsteel en toen samengebonden.  Dit is taaier dan de traditionele tatami matten. De Cheness komt hier zonder problemen doorheen. Omdat ik nogal veel over de kwaliteit van de Cheness heb gelezen, wil ik wel eens weten of en hoe de katana korte metten kan maken met een balk. Na een flinke klap zit de O Katana een flink eind in het hout.

De katana heeft deze oefeningen zonder kleerscheuren volbracht. Nadat ik hem met olie gereinigd had, waren er geen beschadigingen te zien. In mijn ogen heeft Cheness met deze katana een stevige en goed uitgevoerde  cutter voor het zwaardere werk op de markt gebracht.

Cold Steel O Katana

De O Katana van Cold Steel  is voorzien van een zwarte katoenen ito. Deze is strak in de traditionele ruitvorm om de tsuka aangebracht. De tsuka voelt dikker aan dan die van de Cheness.  De menuki is in het brons uitgevoerd maar heeft een gouden kleur gekregen. De tsuba is met een afbeelding van een draak versierd. Hij heeft een opstaande rand, wat tijdens intensieve tameshigiri kan zorgen voor ruwe plekken op je hand. Ook deze katana is demonteerbaar.

katanabattle

De saya is zwart gelakt en heeft een zwarte sageo. Wat meteen opvalt,  is dat de kling breder is dan die van de Cheness. De kling heeft ook een bo´hi, maar eindigt echter aan het begin van de kissaki. Hij is niet voorzien van een hamon. Verder is deze katana eveneens schitterend afgewerkt. Nu eens kijken hoe hij het er in de tests vanaf brengt.

De test

Aangezien voor de Cheness de  limonadeflessen en melkpakken geen uitdaging vormden, sla ik deze tests voor de Cold Steel katana maar over. Ook bij deze katana geldt de waarschuwing voor het gewicht en doorslaan. Door zijn Nagasa van 36” moet je met dit zwaard nog beter oppassen om de grond niet te raken. Bij een slag in het luchtledig brengt ook deze katana een schitterend, maar wat zwaarder, woosh geluid voort.

katanabattleOok voor de Cold Steel O Katana is het opgerolde stuk karton de eerste echte uitdaging. Zonder enig moeite slaat hij hier doorheen. Toen ik na de slag het karton controleerde zag ik dat ik niet alleen het karton, maar ook de bezemsteel had doorgeslagen.

katanabattleOp naar het zwaardere werk dus: de houten balk. Aangezien ik de filmpjes van Cold Steels eigen tests heb gezien, had ik er alle vertrouwen in. Zoals je ziet is dat niet beschaamd.

Terwijl ik met minder kracht heb geslagen dan met de Cheness, is de O Katana van Cold Steel een stuk verder in de balk doorgedrongen.

Na de reiniging is ook hier geen beschadigingen aan het blad of waar dan ook te zien.

 

Eindoordeel

Beide katana’s zijn voor extreem zwaar Tameshigiri te gebruiken. Ze geven geen krimp en blijven scherp. Door het gewicht zijn het geen katana’s voor dagelijkse oefeningen, maar beide zijn echt cutters pur sang.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor gedetailleerde foto's


katanabattle katanabattle katanabattle

katanabattle katanabattle katanabattle

(bovenste rij is de Cheness O Katana, de onderste rij is de Cold Steel O Katana)

Home » Sword reviews » Functioneel » Battle of the katana's