Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 983
Ons nieuwste lid is Vieux et belle

Home » Sword reviews » Functioneel » Cheness iaito type 8

Functionele zwaarden      

Cheness iaito type 8

Door littlesamurai

Ongeveer een jaar gelden heb ik de cheness type 8, 1045 iaito aangeschaft. Het is een erg mooi degelijk zwaard voor het bedrag wat ik er voor betaald heb. Het zwaard is gemaakt voor iai. Maar aangezien het zwaard een gewicht heeft van een "echte" shinken , is het zwaard niet geschikt voor intensief gebruik, omdat je je gewrichten er makkelijk mee kan overbelasten.

cheness iaito

Cheness iaito met saya

cheness iaito

Cheness iaito

De Koshirea

De fuchi is erg simpel. Zonder enige figuren of structuur. De ito is van katoen en is erg stevig. De same is van chemisch materiaal. Dit ziet er erg nep uit. De tsuka is met 2 mekugi's bevestigd. De saya is uitgesneden uit hout en is vervolgens overgespoten met een zwarte kleur en is gelakt. De saya is niet bestendig tegen harde stoten. Als het wel ergens tegen aan komt heb je gauw deuken in de saya. Ook zijn de vingergrepen ook erg duidelijk te zien op de saya, waardoor het zwaard erg lelijk lijkt op standaard.

tsuka van de cheness iaito

Tsuka van de Cheness iaito

Het blad

Het blad is erg mooi en sterk. Tijdens een oefening sloeg ik een keer frontaal tegen een tegelvloer aan. Vervolgens kwam er een vonk vanaf. Toen ik het zwaard ging controleren bleek het dat er geen kras of beschadiging op gekomen was. Het zwaard heeft een mooie bo-hi en het zwaard fluit mooi bij het maken van een slag. De hamon op het blad is erg mooi golvend. Ook heeft het zwaard een erg mooie kissaki. Enige nadeel is dat het blad gauw roest. Dus regelmatig onderhoud is wel nodig.

hamon en kissaki tsuba
Hamon en kissaki Tsuba

Balans

Het punt van balans ligt ongeveer 6.5 cm voor de tsuba. Het zwaard is vrij zwaar maar toch kan ik de slagen beter met dit zwaard uitvoeren dan met een iaito van 800 tot 900 gram.

Conclusie

De Cheness 1045 type 8 iaito is een erg mooi zwaard voor zijn geld, Ik had hem toendertijd voor 180 euro gekocht. Ik heb hem nu ongeveer een jaar in bezit en ben er erg tevreden mee. Het zwaard is niet geschikt voor intensief gebruik omdat het zwaard erg zwaar is en je kan je gewrichten ermee overbelasten. Voor intensief gebruik raad ik jullie een iaito van 900 gram aan. Het is een erg simpel zwaard en er komen gauw beschadigingen op de saya. Maar buiten dat: Het is een erg mooi zwaard voor zijn geld, en het is een goed zwaard voor simpele oefeningen.

Details

  • Lente katana: 1 m
  • Nagasa: 72 cm
  • Lengte tsuka: 28 cm
  • Gewicht zonder saya: 1077 gram
  • Balans: 16,5 cm vanaf de tsuba
  • Bo-hi: verlengd
  • Tsuka, tsuba en habaki demontabel
Home » Sword reviews » Functioneel » Cheness iaito type 8