Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Google [Bot]

Totaal aantal leden: 1000
Ons nieuwste lid is Pedorie

Articles      

De Kukri

Door katana

Bon, de kukri, (alternatieve spellingswijze kukhuri). De origine van dit mes is te vinden in Nepal, alwaar het tal van functies vervult, gaande van alledaags werkinstrument tot verzamelobject tot (meest voor de hand liggend) wapen.
Karakteristiek voor dit mes is de voorwaartse kromming, die enigszins onnatuurlijk kan lijken, het ontbreken van een stootplaat en de uitsparing tussen het lemmet en het handvat, de zogeheten Kaura. Er zijn vele verklaringen voor de plaatsing van de kaura, de meest praktische zijnde deze dat de kaura verhindert dat er bloed (of ander vocht) van het lemmet op het handvat glijdt, waardoor de gebruiker zijn grip op de kukri zou verliezen.

kukriIn de schede van de kukri vind je tevens twee kleinere messen, deze dragen de naam Kharda en Chakmak. De kharda is een klein mes dat gebruikt kan worden voor velerlei taken waarvoor de kukri te groot is, de chakmak is meestal ongeslepen en wordt gebruikt om de kukri scherp te houden.

De kukri is wellicht het meest bekend vanwege de verbondenheid met de gurkha's. De gurkha's zijn een volk uit Nepal, bekend vanwege hun handigheid met de kukri. Het Britse leger heeft zelfs een gurkha brigade die zelfs tot op heden nog intensief traint met de kukri.

De kukri in Budokai-do

Reeds vijf jaar beoefen ik Budokai-do, een vechtsport afkomstig uit Nepal waarin de Kukri één van de belangrijkste wapens is waarmee men kan trainen (hoewel wapenleer pas aan bod komt eens men guru is. In Budokai-do wordt de kukri voornamelijk gebruikt bij het instuderen van de stijlbewegingen, de zogeheten yantra's. Deze zijn gestilleerde gevechten die men alleen of met partner oefent. Yantra's met kukri kan men met één of twee kukri uitvoeren. Bij deze met één kukri wisselt de kukri regelmatig van hand, waarbij de andere hand ter ondersteuning boven de meshand geplaatst wordt, palm naar het lemmet en de duim naar de meshand.

Wat het hanteren van de kukri betreft, deze kan zowel met het lemmet naar de duim als met het lemmet naar de pink gebruikt worden, alnaargelang de uit te voeren beweging. Voorbeelden van aanvallen waarbij de kukri met het lemmet naar de duim wordt gebruikt zijn: snijbeweging van boven naar beneden (al dan niet diagonaal), steken, horizontale snijbeweging, bovenwaartse blok, neerwaartse blok,...

De kukri wordt met het lemmet naar de pink gebruikt voor snijbewegingen naar de keel, snijbewegingen van onder naar boven (wederom al dan niet diagonaal), bovenwaartse blok,... Bij het combineren van deze verschillende aanvalsbewegingen kan de kukri zowel van hand als van positie wisselen, hetgeen de kukri een geducht en snel wapen maakt in de handen van een getrainde Budokai-doka.

kukri kukri

De kukri als gebruiksvoorwerp

Hoe zit het nu met de kukri in de praktijk? Aangezien hierboven reeds aangehaald werd hoe de kukri in Nepal een belangrijk gebruiksvoorwerp is in het dagelijks leven, leek het mij aangewezen om ook hier even dieper op in te gaan. In mijn leven als leider in de scouts ben ik op zoek gegaan naar een mes dat mee kon op kamp (14 dagen terug naar de natuur, zelfs elektriciteit ontbreekt dan) aangezien je op zo'n momenten wel regelmatig een degelijk mes nodig hebt.

Nu, voor het gewone werk (sjorren en ander touwwerk) raad ik de kukri af, of toch op z'n minst een kleiner model maar het grote blad maakt het ietwat onhandig om voor fijn snijwerk te gebruiken. Aangezien ik dan regelmatig op hoogtes van drie meter en meer zit te werken is het niet altijd even raadzaam om een mes van zo'n kaliber te gebruiken, dus voor zo'n dingen zou ik een handige folder aanraden (best eentje die je met één hand kan opendoen of een leatherman, nog beter) of een kleine dolk.

Voor al het andere werk dat een mes vereist kan je kukri zeker gebruiken, voorbeelden: brandhout van zijtakken ontdoen, palen scherpen, eigenlijk kan je de kukri gebruiken als vervanger van de handbijl op momenten dat een groter snijvlak best handig is. Belangrijke noot hierbij is wel dat je altijd moet zorgen dat je kukri uit de handen blijft van nieuwsgierige medemensen en net zoals bij elk ander werktuig dat scherp is: veiligheid primeert boven alles! Bottom line: in échte survivalomstandigheden kan je je geen betere vriend wensen als de kukri maar voor tentenkamp ben je beter af met een dolk.

kukri kukri

Mythes rond de kukri

Tot slot nog enkele 'mythes' die de ronde doen over de kukri trachten uit de wereld te helpen. Vaak wordt verkeerdelijk verondersteld dat de kukri door zijn kromming een boomerang-effect kan hebben en dus ideaal is als werpwapen. Je kàn de kukri wel werpen (mits je over voldoende oefening en durf beschikt), maar terugkeren als een boomerang zal hij niet doen.

Ook wordt vaak verteld dat een kukri bloed moet proeven elke keer hij uit de schede getrokken wordt, ook dit is onjuist, aangezien de kukri in Nepal een voorwerp is voor dagelijks gebruik, zouden de Nepali aardig wat bloed verliezen doorheen de dag.