Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 977
Ons nieuwste lid is danbay

Home » Sword reviews » Functioneel » Masahiro katana: niets meer dan een wallhanger?

Functionele zwaarden      

Masahiro katana: niets meer dan een wallhanger?

Door ti-lite

masahiroDe een noemt het een decoratief stuk of zelfs een prul, de ander noemt het een gedegen instapmodel om snij oefeningen mee te verrichten. Op diverse (internationale) fora en verkoopsites zijn de meningen over de Masahiro katana's sterk verdeeld. Hans (ti-lite) onderwerpt het zwaard daarom aan een aantal tests.

Zoals de titel van deze recensie aangeeft heb ik de Masahiro katana (of Masahiro HandMade Sword, zoals blades-uk hem noemt) eens goed bekeken en getest. Als eerst zet ik de maten van de originele uitvoering van de katana op een rij.

Nagasa lengte 27" = 68,04 cm1
Tsuka lengte 10 3/4" = 27,09 cm
Mune dikte 0,27" = 0,70 cm
Staalsoort 1065 carbon

masahiro

De Masahiro katana met originele slijping en tsuba

The looks

Het blad is voorzien van een ruw ingeslepen hamon en een bo´hi die doorloopt tot voor de kissaki. De snede heeft een platte slijping. De greep heeft een samé van roggehuid, met een katoenen ito dat de tsuka om de nakago houdt. De tsuka zit met twee bamboe mekugi vast. De menuki is van een goudkleurig metaal gemaakt. De tsuba is opengewerkt, in de vorm van een Oosterse draak. De saya is in hoogglans zwart gelakt en voorzien van een messing koiguchi, er zit een blauwe sageo op. Op het oog ziet alles er goed uit.

The feel

Bij het vasthouden van de Masahiro valt meteen het lichte gewicht op. Het blad zelf is dunner en smaller dan dat van andere katana’s. De tsuka is dunner dan normaal en met het hanteren voel je dat duidelijk. Hij ligt nog wel goed in de hand, maar het voelt niet zo lekker aan. Als je gaat zweten tijdens kata’s of langere snij sessies, dan denk ik dat het een onbetrouwbaar gevoel zal geven. De feeling van en met de katana komt hierdoor niet echt tot zijn recht. De ito zit wel goed strak om de tsuka. De koiguchi geleidt het blad goed en soepel in de saya.

De montage van de tsuba en tsuka is stevig. Bij de vervanging van de tsuba kost het aardig wat moeite om de mekugi en de tsuka van de nakago te verwijderen. Het zwaard voélt zwakker aan dan dat hij in werkelijkheid is, schijn bedriegt dus.

Om Masahiro uit te testen begin ik met wat lichte snij oefeningen op melkpakken en limonadeflessen. De katana komt redelijk goed door het melkpak, maar de limonadefles sla ik echter weg in plaats van door. De Masahiro krijgt maar een klein sneetje in de fles en door de kracht van de slag vliegt de fles door de tuin!

De eerste test

Een teleurstellende optreden van de katana.... Maar om hem nu niet meteen als wallhanger af te doen, heb ik hem aan een vriend meegegeven om mijn zwaard eens opnieuw te slijpen. Hij heeft de katana goed bekeken en kwam erachter dat deze krom was. Of dat door de klap tegen de limonadefles komt of dat hij zo geleverd is, weet ik niet. De vriend heeft de Masahiro recht gemaakt, een strakke V-vormige slijping gegeven en een mooie hamon aangebracht. Daarna is het blad opnieuw gepolijst. De resultaten van deze behandeling zijn duidelijk zichtbaar maar is het ook merkbaar?

masahiro

Foto 1 Masahiro krom, foto 2 na behandeling, foto 3 nieuwe snede en hamon

De tweede serie tests

Nu ik de Masahiro weer terug heb, onderwerp ik hem opnieuw aan een aantal tests. Gezien de eerdere performance van de katana, begin ik er eerlijk gezegd met weinig vertrouwen aan. Ik wordt echter prettig verrast door de Masahiro.

Als eerste test ik of hij door een tweetal melkpakken van 1 liter kan komen. Dit gaat zonder enige vorm van moeilijkheden. Om hem wat steviger te testen zet ik een viertal anderhalve liter pakken achter elkaar. De Masahiro gaat hier zonder moeite doorheen. Nu zet ik een tweetal flessen van vloeibare zeep naast elkaar, om eens te kijken of dit ook geen obstakel voor de katana is. Ook door deze flessen komt de Masahiro zonder kleerscheuren heen. De volgende opname vormt het bewijs.

masahiro

Voor de herslepen Masahiro vormen vier pakken en twee flessen geen enkel probleem

Na deze tests heeft het blad geen enkele vorm van beschadiging opgelopen. Er zitten wat strepen van de flessen op, maar met wat Staalfix is dit er zo af. Ik heb zelfs het gevoel dat het nog iets zwaarder kan. Echter, voor het echte tameshigiri lijkt hij me toch te licht uitgevoerd.

masahiro

Na deze tests heeft het blad geen enkele vorm van beschadiging opgelopen

Eindconclusie

Als de Masahiro’s allemaal worden geleverd met de snede zoals deze versie had, dan zijn het niet meer dan degelijk uitgevoerde wallhangers. Als de snede echter goed geslepen is of wordt, dan is deze katana zonder meer geschikt voor licht snijwerk. Voor het echte matten snijden moet je wel een zwaardere (en vaak duurdere) katana aanschaffen. Vooral gezien de prijs van dit merk katana’s is het een leuk instapmodel voor de mensen die voor weinig geld toch wat leuke, lichte tameshigiri willen beoefenen.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor gedetailleerde foto's
De tsuba op deze Masahiro katana is vervangen voor een ander exemplaar


masahiro masahiro masahiro

Home » Sword reviews » Functioneel » Masahiro katana: niets meer dan een wallhanger?