Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 994
Ons nieuwste lid is Marco

Home » Sword reviews » Functioneel » Samurai Zwaarden van Paul Chen

Functionele zwaarden      

Samurai Zwaarden van Paul Chen

Door dave

Een bespreking Paul Chen's Japanse samurai-zwaarden assortiment.

De Japanse katana lijn van Hanwei/Paul Chen is te verdelen in drie categorieën:

  1. Practical serie;
  2. Pro serie;
  3. Gevouwen serie.

Practical serie

De zwaarden uit de practical serie zijn eigenlijk ideaal voor de beginnende beoefenaar en verzamelaar en hebben zowat de beste prijs / kwaliteit verhouding op de markt. De lage aankoopprijs is voornamelijk te danken aan de fittings en het lemmet die worden gebruikt. De fittings (tsuba, fuchi , Kashira, menuki) zijn heel sober in vergelijking met de Pro - en de gevouwen serie.

De goedkoopste uit de practical serie is de Practical Katana. Het grote prijsverschil tussen deze en de Practical Plus Katana & Practical Pro Katana (of ook wel de fantasy katana genoemd) ligt hem in het feit dat de Practical plus & Pro demonteerbaar zijn. De tsuka van de Practical is aan de tang gelijmd wat hem dus niet demonteerbaar maakt, tenzij je de grote (sloop)middelen gaat gebruiken natuurlijk. Bij alle modellen van de practical serie zijn de habaki echter niet van het lemmet te krijgen. Persoonlijk vind ik de Practical niet echt geschikt als je veel snijoefeningen gaat doen. Regelmatig vernieuwen wij de ito bij de Practical Katana en veel moeten wij vaststellen dat er een gebarsten tsuka onder de ito zit.

Maar eigenlijk is geen enkel model van de practical serie (met uitzondering van de Pro dan) geschikt voor intensieve snijoefeningen (tameshigiri). De dikte van het lemmet van de Practical & Practical Plus is slechts 5 mm dik en lijkt wel een speelgoed zwaard als je het naast de Pro legt. De Pro heeft een lemmet van 7-8 mm dik en een langere tsuka & lemmet. Hij heeft trouwens ook een mooiere hamon lijn. Maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak....

Nog een groot kosten besparend element is de polijsting van de practical modellen. Alleen de shinogiji heeft een spiegel polijsting. De rest van het lemmet heeft een 'basic' polijsting. Ook alle zwaarden in de Practical serie hebben een echte hamonlijn (die eigenlijk wordt verkregen door het differentieel harden). Dat is toch wel een groot pluspunt bij de Paul Chen / Hanwei zwaarden want vele andere (en soms duurdere) merken hebben geen of een geëtste hamon lijn. De hamon lijn van alle Paul Chen zwaarden zijn echt maar toch ook geëtst om het nog beter te laten uitkomen. Maar na enkele snijoefeningen zal men het geëtste gedeelte langzaam zien verdwijnen.

Het materiaal waaruit de zwaarden van de practical serie worden gemaakt is niet echt duidelijk. Vroeger werden ze gemaakt van trainrails, wat ongeveer gelijk is aan 1050 staal. Of ze nu nog altijd uit 1050 staal worden gemaakt wordt niet vermeld. De Mune (rug) van alle Paul Chen zwaarden, zowel de Practical, Pro, Gevouwen en de Iaito zijn in Ihori stijl gesmeed.

De enige minpunten (opnieuw persoonlijke smaak...) aan de practical en de pro is de Plastifk Samé (roggehuid) en de ito (touw rond het handvat). Het tsukamaki werd bij de Practical & Pro trouwens uitgevoerd zonder de traditionele hisigami. Hisigami zijn driehoekige gevouwen papiertjes die onder de ito worden gebruikt om zo een mooier patroon te verkrijgen (ook wel diamanten genoemd). Dit is trouwens niet de enige reden waarom hisigami worden gebruikt maar daar kunnen we het een andere keer nog wel eens over hebben.. De saya (schede) van de Practical & Pro zijn in hoogglans verf (zwart) waar deze van de Practical Plus in structuur verf (mat) is.

Maar al bij al zijn het functionele zwaarden (niet voor intensief gebruik) met een goede prijs / kwaliteit verhouding. Je kan ze natuurlijk niet gaan vergelijken met een exemplaar van 1000 euro of een echte Japanse shinken van een paar duizend of tienduizend euro.

Pro serie

De zwaarden uit de pro serie zijn van een veel hoger niveau qua afwerking dan de Practical serie. De tsuba, fuchi & kashira en de menuki bij elke van deze zwaarden is zeer gedetailleerd uitgewerkt. Ook alle lemmeten hebben een spiegel polijsting over het ganse lemmet en een zeer duidelijk afgetekende hamonlijn (waar die bij de Practical serie soms 'wazig'  zijn ) Dat is ook dé grote troef van de Japanese lijn van Paul Chen. Vele andere smederijen hebben goede (en zelfs betere) lemmeten dan Paul Chen, alleen laten de fittings en afwerking meestal te wensen over. En meestal gaan de mensen op de 'look' af en komt de kwaliteit pas op de 2e plaats. Als een katana er al niet goed 'uitziet' is de interesse gelijk al een stuk minder.

De lemmeten van de Shinto Katana, Miyamoto Musashi Katana, en Golden Oriole Katana, zijn uit hetzelfde materiaal gesmeed en hebben allen een bo-hi (groeve). Alleen de Miyamoto Musashi katana heeft een langer lemmet en tsuka. Maar qua lemmet en hamonlijn zijn ze bijna identiek. Alleen de fittings & kleurcombinaties maken deze zwaarden verschillend. De saya van de Golden Oriole en Shinto zijn in hoogglans lak waar deze van de Musashi in structuur lak werd afgewerkt.

De bo-hi zorgt ervoor dat deze zwaarden een zeer goede balans hebben en zeer licht aanvoelen. Niettegenstaande dat de dikte van het lemmet 1.5-2 mm dikker is dan de Practical en de Practical Plus.

Wat onmiddellijk opvalt bij de Pro Serie zwaarden zijn de beter en mooier afgewerkte fittings. Hier een Shinto Katana...

shintoHet lemmet van De Golden Oriole, Miyamoto Musashi en de Shinto katana werden gesmeed uit 1065 koolstofstaal en zijn eveneens als de Practical Serie zwaarden differentieel gehard. De hamonlijn is wel beter uitgewerkt en is 'melkachtig' van kleur. Maar nogmaals, bij de eerste snijoefening dat je zal uitvoeren zullen er krassen verschijnen in de hamonlijn dewelke niet meer weg te werken vallen. Het uitbrengen van de hamonlijn (door middel van het etsen) is puur estetisch en iets van onze 'moderne tijd'. Geen enkele antieke (of nieuw gemaakte) Japanse Katana zal je zien met dat soort van hamonlijn. Een authentieke hamonlijn wordt naar voor gebracht door middel van het polijsten met Japanse polijst stenen. Maar deze manier van werken heeft ook een prijskaartje als je weet dat het polijsten van een katana een 2-3 tal weken van hard werk met zich meebrengt. Voor een traditionele polijsting in Japan betaal je algauw een 1200-1500 Euro.

De Tsunami Katana is een katana zonder Bo-hi (groeve) en werd gesmeed uit T10 Staal en geen 1065 zoals dat bij de andere modellen wel het geval is. De O-kissaki (punt van de katana) is zowat het grootste verschil in vergelijking met alle andere modellen. Alle andere modellen in de Pro serie hebben een Chu (Medium) Kisakki. Anders zijn er geen noemenswaardige verschillen in vergelijking met de andere modellen uit de Pro Serie (behalve de fittings natuurlijk).

De Wind & Thunder katana werd eveneens gesmeed uit 1065 koolstof staal maar werd gemaakt zonder Bo Hi en een O-Kissaki (zelfde als de tsunami Katana). Deze katana is wel de zwaarste van alle modellen uit de Pro serie (en oo kde andere series) en wordt gemaakt in gelimiteerde oplages .Het grote verschil tussen de Tsunami en deze hier is het gewicht en de lengte & dikte van het lemmet. Het lemmet van de Wind & Thunder is langer en dikker. Hij wordt omschreven als een Katana voor intensieve snijoefeningen. Alle modellen uit de Pro Serie komen met een onderhouds kit.

Alle modellen uit de Pro serie zijn, evenals deze uit de Practical Serie, zeer zeker aan te raden als je naar een goede en mooi afgewerkte katana zoekt met een betaalbaar prijskaartje. Ideaal voor de beoefenaar en een streling voor het oog voor de verzamelaar.

Gevouwen serie

En tenslotte hebben we de gevouwen serie van Paul Chen / Hanwei. De top zwaarden uit de Paul Chen lijn. De fittings zijn nog mooier afgewerkt maar bovenal , het lemmet is gesmeed door middel van het vouwen van het staal.

Alle lemmeten uit de gevouwen serie zijn gesmeed uit hoogwaardig Zweeds ASSAB-K120C staal. Momenteel één van de beste staalsoorten (voor het smeden van zwaarden, messen) op de markt. Het is echter onduidelijk hoeveel keer het staal wordt gevouwen. Sommige bronnen vermelden 9 keer en volgens een interview dat Paul Chen zou hebben gegeven vertelde die dat de zwaarden slechts 5 maal werden gevouwen. Wie zal het zeggen....In ieder geval vertonen alle gevouwen stukken een mooie hada (patroon op het lemmet). Ook bij de gevouwen zwaarden werd de hamonlijn geëtst.

De goedkoopste in de gevouwen serie is de Bushido Katana. Deze Katana werd gemaakt zonder bo-hi en het lemmet is merkbaar minder breed dan die van de andere modellen. Het is dan ook de lichtste katana in deze serie en minder geschikt voor intensieve snijoefeningen.

De Orchid Katana en Tiger Katana. verschillen enkel door de bo-hi en de Ko (korte) kissaki die de Tiger heeft. Verder is de saya (schede) van de Tiger katana ingelegd met kleine (messing) bamboe blaadjes.

De Kami Katana is het prokstuk uit de japanse lijn van Paul Chen. Het lemmet is voorzien van een bo-hi en een O-Kissaki. De saya is fel rood gelakt en het begin gedeelte (ongeveer 1/4) van de saya is omwonden met rotan en glanzend zwart gelakt. De kurigata ( bevestigingspunt van de sageo aan de saya ) bij de kami is gemaakt van gezwart brons. Bij alle andere modellen is die gemaakt van buffelhoorn. Wat vooral opvalt aan de Kami is de dubble habaki en de horimono (gravure in het lemmet).

De gevouwen serie wordt vooral gebruikt als decoratie / status object . Weinigen gaan snijtesten uitvoeren met een katana van +1000 euro.

De perfectie waarmee deze zwaarden werden gemaakt maakt van elk van hen een uniek stuk. Maar nog steeds kan je deze niet gaan vergelijken met de 5000-10000+ euro katana.
 

Home » Sword reviews » Functioneel » Samurai Zwaarden van Paul Chen