Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 1000
Ons nieuwste lid is Pedorie

Home » Media » Movies & Swords » Seven Samurai

Movies & Swords      

Seven Samurai

Door Ger

Akira Kurosawa

movies_sevensamuraiPlot: Japan, 1587. Door alle burgeroorlogen hebben bendes vrij spel. Een van die bendes heeft het plan om na de oogst een boerendorp te overvallen. Een boer uit het bewuste dorp hoort dit en vertelt het aan de dorpsoudste, die besluit dat ze moeten zoeken naar een samurai om hun dorp te beschermen. Na veel tegenslagen vinden ze toch een oude samurai die met ze sympathiseert. Hij besluit ze te helpen en denkt 7 samurai nodig te hebben om de klus te klaren.
Aangekomen in het dorp begint de voorbereiding, waarna de strijd kan beginnen… Is een boerendorp met 7 samurai opgewassen tegen een bende met 40 rovers?

Review: Een heerlijk episch verhaal. Hoewel de het 3½ uur duurt, wordt je helemaal meegesleept door de film, waardoor je af en toe vergeet dat je een DVD ook op pauze kunt zetten. Ook blijft de film continu erg overzichtelijk, door diverse subtiele elementen in de film.
Opvallend is ook dat de film diverse historische en (destijds-1954) maatschappelijke kwesties aan de kaak stelt. Zo wordt er bijvoorbeeld gewezen op het klassensysteem en de opkomst van geweren en daarmee samenhangende teloorgang van de samurai.
De film bevat een goede mix van drama, humor en actie. Soms kan het nadrukkelijk op de knieën jammeren van de boeren je wat kriegel maken, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Het enige andere minpuntje is dat de film zwart-wit is, maar dat is bij een film van meer dan 50 jaar oud natuurlijk ook logisch. Tevens kun je je afvragen of dezelfde film in kleur wel dezelfde sfeer schept.
Al met al is het een film die in deze tijd niet misstaat.

De film heeft een grote invloed gehad op vele latere films, niet in de minste plaats de Hollywoodfilms. 'The Guns of Navarone', 'The 13th Warrior', en 'The Magnificent Seven' zijn allemaal gebaseerd op of beïnvloed door dit historisch stuk. En niet te vergeten vele honderden samuraifilms die volgden. Ook het principe van het formeren van een team om een zware oppenent te bestrijden komt in veel films terug. Nu, ruim 50 jaar later heeft de film nog steeds veel waarde en invloed op films die nu de schappen van de videotheek betreden. Het is dan ook niet meer dan terecht dat zelfs het futuristische Star Wars op sommige momenten een subtiel eerbetoon brengt aan deze klassieker.

Cast: Takashi Shimura, Toshirô Mifune, Yoshio Inaba, Seiji Miyaguchi, Minoru Chiaki, Daisuke Katô, Isao Kimura, Keiko Tsushima

Home » Media » Movies & Swords » Seven Samurai