Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

 • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 1000
Ons nieuwste lid is Pedorie

Home » Media » Books & Swords » Swords and Daggers

Books & Swords      

Swords and Daggers

Door ti-lite

An illustrated handbook by Eduard Wagner

 

books_sadSwords and Daggers is geen gewoon leesboek, maar een uitgebreid (engelstalig) naslagwerk over de verschillende soorten zwaarden en de hierbij behorende dolken die in omloop zijn geweest. Dit wordt chronologisch vanaf de oudheid tot de twintigste eeuw in kaart gebracht. Deze recensie geeft de inhoud van het boek weer, waarbij enige afbeeldingen uit het boek ter illustratie zijn toegevoegd. De tussen haakjes staande nummers zijn het aantal bladzijdes van het hoofstuk.

Introduction 7 (3)

Dit is een hele korte uitleg van het principe en ontstaan van deze “cut and thrust” wapens. Wagner maakt een onderverdeling in wapens met een recht blad, de zwaarden en wapens met een kromming in het blad, de sabels. Ter verduidelijking heeft hij een tabel met enkele voorbeelden uit verschillende tijdperken toegevoegd.

swords_and_daggers

 • The Sword 10 (4)
 • The Two-Handed Sword 14 (1)
 • The Executioners Sword 15 (2)
 • The Rapier 17 (2)
 • The Estoc 19 (1)
 • The Broadsword 20 (1)
 • The Sabre 21 (3)
 • The Falchion 24 (1)
 • The Yataghan and the Kindjhal 25 (1)

In al de bovenstaande hoofdstukken wordt uitgelegd wanneer deze wapens ontstaan zijn. Wat de karakteristieken van de desbetreffende wapens zijn qua bouw, vorm en gewicht. Ook enige uitleg over het gebruik van de wapens wordt gegeven. Dit alles is weer voorzien van enige tekeningen ter verduidelijking van het geheel.

sad_middeleeuws_zwaard sad_renaissance_rapier sad_rapier_barok
Een middeleeuws zwaard Een renaissance rapier Een rapier uit de baroktijd

De onderdelen worden afzonderlijk benoemd en als een soort bouwtekening weergegeven. Hierdoor kun je de opbouw van het wapen goed zien. Dit kan ook handig zijn bij een eventuele demontage van het zwaard etc.

The dagger 26 (5)

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de ontwikkeling van de dolk als bijwapen voor bv. een rapier. Zijdelings wordt het vechten met rapier en “main gauche”, linkerhand dolk, behandeld. Door middel van enkele tekeningen wordt de manier van vechten duidelijk gemaakt. Ook refereert Wagner aan de wat onbekendere typen dolken. Zoals de artillerie dolk, niet alleen een wapen maar ook een meetlat om de juiste hoeveelheid kruit in het kanon te kunnen doen. Hiervoor stond op deze dolk aangegeven wat de gewichten waren van stenen, loden en ijzeren kanonskogels en een schaalverdeling voor meting van het kaliber.

The Cut and Thrust Weapon as a Museum and Collector's Piece 31 (7)

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe men het beste de wapens kan categoriseren. Met enkele tips voor het maken van registratiekaarten, manier van beschrijven enz. Ook tips over het wel of niet restaureren van beschadigde wapens wordt in dit hoofdstuk behandeld.

The blade 38 (5)

Hierin worden de verschillende bladvormen en types besproken. Als ook een uitleg over een eventuele inscriptie op het zwaard. Dit kunnen zowel slogans zoals: INTER ARMA SILENT LEGES (onder het wapengeweld zwijgen de wetten), namen van de eigenaar :VIVAT CAROLUS VI (gegroet Carolus VI), plaats van herkomst: ME FECIT SOLINGEN (gemaakt in Solingen) en zulks meer zijn.

The hilt 43 (1)

The handguard 44 (3)

Deze twee hoofdstukken beschrijven achtereenvolgens het handvat (the Hilt) en de stootplaat of de handbeschermer (the Hand Guard) ook wel boksbeugel (Knuckle bow) genoemd. Zowel de vormen als de functies worden globaal beschreven.

The discription of swords and daggers 47 (1)

List of Abbreviations 48 (203)

Dan komen we aan bij het gedeelte waar het boek in uitblinkt. Eerst wordt er nog even een soort verklarende woordenlijst van de gebruikte afkortingen gegeven. Ook de verblijfplaatsen van de behandelde wapens wordt, indien bekend, gegeven. Al het bovenstaande is meegenomen. Echter vanaf blz. 49 tot blz.251 begint een waar feest voor een zwaard liefhebber. Vanaf de oudheid 900 – 750 BC tot de twintigste eeuw worden de verschillende typen zwaarden behandeld. Alles voorzien van duidelijke tekeningen en eventueel noodzakelijke opmerkingen. Ook de inscripties ( indien aanwezig ) worden vermeld. Als hiervan bekend is wat het betekend en waar het vandaan komt wordt dit ook aangegeven. Dit alles met duidelijke tekeningen die de bijzonderheden van handvat en blad goed doen uitkomen. Dit zorgt ervoor dat het boek als een prima naslagwerk te gebruiken is. Hieronder enkele voorbeelden uit het boek:

swords_and_daggers swords_and_daggers
swords_and_daggers swords_and_daggers

Classification of the Cut and Thrust Weapons Included in this Book 251

Als laatste volgen er nog een index en een register van andere naslagwerken. Leuk meegenomen als men nog andere boeken over dit onderwerp zoekt.

Conclusie

Dit boek is zeer de moeite waard voor een ieder die zich enigszins wil bezighouden met de ontwikkeling van de diverse zwaarden en dolken, door de eeuwen heen. Ook om een zwaard of dolk te categoriseren is dit boek een aanrader.

Bestelgegevens

 • Paperback
 • 256 pagina's
 • Dover Publications Inc. | New title
 • ISBN10: 0486433927
 • ISBN13: 9780486433929
Home » Media » Books & Swords » Swords and Daggers