Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

 • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 994
Ons nieuwste lid is Marco

Home » Sword reviews » Functioneel » De Talhoffer

Functionele zwaarden      

De Talhoffer

Door Eamane

De Talhoffer is een anderhalfhandig re-enactmentzwaard. Hij heeft een mooi, slank, recht lemmet, een stevige stootplaat en een peervormige pommel. Hij is verkrijgbaar in verschillende varianten, wat betreft de grip. Je hebt hem omwonden met glad, zwart leer. Wat voor mij een nadeel is aangezien ik dan het gevoel heb dat hij ieder moment uit mijn handen kan glippen als ik een beetje zweethanden heb. Daarom heb ik voor de andere variant gekozen: omwikkeld met bruin leer (zie foto’s).

Dit zwaard komt uit de topklasse zwaarden. Licht en flexibel, sneller dan een zwaarder zwaard en minder kans op breken. Daarnaast is het zwaard prachtig afgewerkt. Het is een replica van bodemvondsten en afbeeldingen.

talhoffer talhoffer

De verschillende varianten. Rechts is de mijne. Zoals je ziet hebben beide zwaarden ook een andere pommel.

Feiten en cijfers

 • Smid: Pavel Moc
 • Totale lengte: 115 cm
 • Grip: 19 cm
 • Lemmet lengte: 90 cm
 • Lemmet breedte: 4cm
 • Geul lengte: 51 cm
 • Geul breedte: 1,6 cm
 • Pommel hoogte: 4 cm
 • Pommel breedte: 6 cm
 • Stootplaat lengte: 23 cm
 • Stootplaat hoogte: 1,3 cm
 • Gewicht: 1,6 kg

De ervaring

Zodra ik het zwaard in de winkel zag en vastpakte wist ik het gelijk: Dit is mijn zwaard. Hij leeft, en dat zal ik merken ook ;). Ik kan zijn energie door mijn lichaam voelen stromen. Hij heeft een perfecte balans, die ligt op het ricasso. De balans ligt dicht bij je handen, dus het zwaard is prettig te hanteren. Als je hem met de punt naar voren gericht vast houdt, merk je wel dat het zwaard naar beneden ‘wil’, maar het kost niet veel moeite om hem recht te houden, zeker met 2 handen niet. Met 1 hand kún je er ook mee vechten, maar daarvoor is hij eigenlijk te zwaar. Voor korte aanvallen, half zwaard(met je onderste hand halverwege het lemmet) technieken of klemmetjes is hij niet te zwaar, maar wel om langdurig mee te vechten.

talhofferHet lemmet is buigzaam, wat er voor zorgt dat het zwaard harde klappen gemakkelijk kan doorstaan. Doordat het zwaard een fijne balans heeft en niet zwaar is, kun je er langdurig en snel mee vechten. Je komt niet snel in de knel met de stootplaat en/of pommel. De grip is lang genoeg om gemene klemmetjes aan te leggen op zowel pols/arm, knieholte als in de nek.

Ik gebruik het zwaard veel voor demo’s en dat gaat het zwaard heel goed af. Natuurlijk, de putjes en krassen zijn niet te voorkomen, maar meer schade zul je niet aantreffen. Binnen de AMEK is de Talhoffer erg geliefd en veelvuldig gebruikt op veldslagen. Helaas kan ik daar verder weinig over vertellen, ik vecht nog geen veldslagen (ivm gebrek aan bescherming). Wel weet ik dat de jongens enthousiast zijn over het zwaard en ik heb er nog nooit iemand over horen klagen.

Hij heeft naar mijn idee echter wel een minpuntje; hij is erg gevoelig voor roest. Binnen de AMEK is het normaal dat een zwaard wat roest bevat, maar ik probeer het altijd zo veel mogelijk te voorkomen. Dit houdt helaas wel in dat ik hem na ieder gebruik moet poetsen en invetten. Maar dat moeten we er dan maar voor over hebben. Ook is het staal niet heel erg hard. De op veldslagen verplichte gauntlets slopen het leer van de grip. Dat vind ik erg zonde. Voor veldslagen zal ik dan ook een oud, loodzwaar en keihard zwaard gebruiken, zodat mijn Talhoffer er netjes uit blijft zien voor demo’s etc.

talhoffer

Home » Sword reviews » Functioneel » De Talhoffer