Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 1000
Ons nieuwste lid is Pedorie

Home » Sword reviews » Verwante wapens » Zeven lobbige Mace van Cas Iberia

Verwante wapens      

Zeven lobbige Mace van Cas Iberia

Door ti-lite

maceVeel liefhebbers van middeleeuws wapentuig kennen het bovengenoemde voorwerp wel in één of andere vorm; van zeer eenvoudig tot extravagant. De mace is vooral geliefd omdat hij makkelijk te maken, simpel te hanteren en zeer doeltreffend is. Deze review behandelt de seven flanged mace (XH2045) uitvoering van Cas Iberia.

De mace is uitgevoerd in een zwart metaal met zilverachtige handvat en gouden accenten. Door de gekozen kleur combinaties lijkt het op het eerste gezicht een vrij fragiel wapen. De zilveren en gouden kleuren zouden zelfs als "kitsch" kunnen worden aangeduid. Niets is echter minder waar. Wie dit wapen vastpakt merkt meteen op hoe zwaar en stevig het is uitgevoerd.

De mace heeft een totale lengte van 53 cm. De kop van de mace is 12 cm lang en 10 cm breed en heeft zoals de naam al aangeeft zeven lobben. Hij is uitgevoerd in hetzelfde zwart als de steel is. De lobben zijn uit een stuk, zonder enig motief of versiering erop. De kop is met een goudkleurige ring aan de onderkant en een goudkleurige dop aan de bovenkant vastgezet. De dop heeft een mooi gedraaid bolletje als uiteinde. Datzelfde motief vinden we terug in het handvat van 13 cm dat  zilverkleurige uitvoering heeft. Het handvat lijkt op een gevlochten metalen kabel die om de steel is heengedraaid. Tussen de kabels zit gouddraad verwerkt. Ook het handvat zit weer vast met een ring en een dop, identiek aan de kop van de mace. Door de metalen steel zit een leren riempje, hiermee werd vroeger de mace  aan het zadel  opgehangen. De riem kun je ook om je pols doen voor extra grip. Als je de mace gebruikt met de blote hand of handschoen werkt dit prima, met een gauntlet zal dit riempje te klein en onhandig zijn. Al met al is het een prachtig uitgevoerd wapen, met een afwerkingniveau zoals we van Cas Iberia gewend zijn.

De test

Ik heb de 7-flanged mace aan een aantal tests onderworpen. Als eerste probeer ik hem uit op een houten plankje. Het zal niemand verbazen dat de mace hier totaal geen moeite mee heeft. Zonder enige inspanning sloeg hij er dwars doorheen. Voor het zwaardere werk pak ik een houten balk. Eerst maar eens met een zachte tik uitproberen wat het effect is op zowel de balk als op de mace. De balk vertoont de afdrukken van de lobben, de mace zelf heeft geen enkele schade. Dan maar eens enige malen met volle kracht op de balk slaan. De stukken hout vliegen ervan af  en de mace blijft in de balk steken. Als ik de mace verwijder, wordt het gat dat hij heeft achtergelaten zichtbaar. Op de lobben van de mace is nog steeds niets te zien, behalve enige lichte aanslag dat er met een poetsdoek zo weer vanaf is. Aangezien ik geen metalen plaat of oude helm heb, kan ik niet testen wat daar het resultaat op zou zijn. Maar gezien de eerdere resultaten verwacht ik dat de mace geen krimp zal geven.

mace in actie

De 7-flanged mace aan een aantal tests onderworpen.

Na deze tests heb ik de mace nog eens nauwkeurig onderzocht op speling of loszittende onderdelen. Alles zat nog net zo vast als toen hij uit de doos kwam. Al met al een mooie eyecatcher in een ieders verzameling, maar ook een prima gebruiksvoorwerp voor de re-enacters onder ons.

Er is een bijpassende war axe bij de mace gemaakt. Samen met een wal-plaquette, waarmee je beide wapens ten toon kunt stellen. De war axe zal ik in een andere review beschrijven.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor gedetailleerde foto's


mace mace mace

Home » Sword reviews » Verwante wapens » Zeven lobbige Mace van Cas Iberia