Functionele zwaarden
[ Reageer in het forum ] | [ terug ]
Bamboo vs. Golden Sakura
Door Bugeisha
Begin oktober heb ik via dit forum de Bugei Bamboo van Bendaman gekocht. Het zwaard was overigens als nieuw; Bendaman bedankt! Naast de Bamboo heb ik nog een shinken: de Golden Sakura van Liveblade. Omdat dit het enige vergelijkingsmateriaal is dat ik heb, leg ik de Bamboo naast de Golden Sakura. Beide katana zitten in het topsegment van productiezwaarden.
Boven de Bugei Bamboo, beneden de Golden Sakura van Liveblade
Technische gegevens
Bamboo (Bugei) | Golden Sakura (Liveblade) | |
Tsuka lengte | 15 inch (38,10 cm) | 10,5 inch (26,67 cm) |
Nagasa lengte | 29,5 inch (74,93 cm) | 31 inch (78,74 cm) |
Tsuka
Wat aan deze Bamboo natuurlijk als eerste opvalt is de enorme tsuka. Dat maakt het een beest van een zwaard! Mede door de tsuka is de balans van het zwaard erg goed. De ito is van zwart katoen en zit superstrak gewikkeld om witte same.
De Golden Sakura heeft een goudkleurige katoenen ito en is eveneens superstrak gewikkeld, maar dan om zwarte same. De ruitjes zijn bij de Golden Sakura volstrekt regelmatig van vorm. Bij de Bamboo is dat wat minder het geval, maar het is niet storend.
De Bamboo heeft twee mekugi, de Golden Sakura één. Sommige mensen zeggen dat een katana met één mekugi geen kwaliteitskatana kan zijn. Aan de andere kant zijn veel antieke nihonto ook met één mekugi uitgerust.
Wat aan deze Bamboo natuurlijk als eerste opvalt is de enorme tsuka.
De tsuka van de Golden Sakura ligt prettiger in de hand. Dat heeft niet te maken met de lengte van de tsuka, maar met de vorm. De tsuka van de Bamboo is overal even dik, de tsuka van de Golden Sakura wordt naar de kashira zijde smaller.
Menuki
Wat verder opvalt aan de tsuka is dat de menuki bij de twee katana aan verschillende kanten zitten. Als je het zwaard in de basishouding (seigan no kamae) vast hebt, dan zitten de menuki van de Golden Sakura onder de handpalm en die van de Bamboo onder de vingers.
Na wat zoeken op internet ontdekte ik dat de plaatsing van de menuki op de Bamboo volgens de “regel” is. De Golden Sakura heeft een zogenaamde gyaku menuki plaatsing. De tachi die met snijkant naar beneden gedragen werden hadden een gyaku menuki plaatsing. Met de verandering van tachi naar uchigatana (gedragen met de snijkant naar boven), werden de menuki omgewisseld, om het beeld van de omote zijde van de tsuka hetzelfde te houden als de tachi. In die overgangsperiode werd soms bij de uchigatana de gyaku menuki plaatsing gehandhaafd. Er zijn ook koryu die een voorkeur hebben voor een gyaku menuki plaatsing.
De menuki zijn bestemd voor een betere grip en/of als aanduiding waar je de handen moet plaatsen. De gyaku menuki plaatsing bij de Golden Sakura draagt wel bij tot een betere grip. Bij de Bamboo heb ik dat gevoel niet. Bovendien zit de menuki van de Bamboo het dichtst bij de kashira dusdanig hoog, dat je met de pink de kashira niet kan omvatten als je de extra grip van de menuki wil benutten.
Thema
Het thema van de Bugei is de bamboe. De kashira, fuchi en tsuba zijn voorzien van goudkleurige bamboetakken. De tsuba is wel mooi, maar ik had hem liever in een wat meer antieke finish gezien, zoals bij de Samurai en de Dragonfly van Bugei.
Het thema van de Liveblade is de gouden kersenbloesem. De fittingen van de Liveblade zijn van een duurdere kwaliteit. De kersenbloemetjes zijn niet geverfd, maar met een goud en zilverkleurig metaal ingelegd.
De kling
De kling van de Golden Sakura is voorzien van een bo-hi. Deze ontbreekt bij de Bamboo.
Beide katana zijn van gevouwen staal gemaakt. De hada van de Golden Sakura is iets fijner van structuur. Van de Bamboo vind ik de hada mooier, die is uitbundiger. De Bamboo heeft een mooie hamon. Bij de Golden Sakura is die niet zichtbaar/niet aanwezig. Kennelijk is de Golden Sakura niet differentieel gehard. Aan de andere kant vraag ik mij af of de hamon van de Bamboo echt of geëtst is.
Van de Bamboo (boven) vind ik de hada mooier, die is uitbundiger.
Beide katana zijn shinken, maar het opvallendste verschil tussen de twee is de scherpte. Dacht ik met de Golden Sakura een scherp zwaard te hebben, de Bamboo maakt een keukenmes van de Golden Sakura. De Bamboo is net zo vlijmscherp als een stanleymes!
Op zwaardfora vind je nogal eens discussies over de yokote (de overgang naar de kissaki). Is het een cosmetisch aangebrachte yokote of een echte. Bij de Bamboo is de yokote ook voelbaar, bij de Golden Sakura niet. Dus ik neem aan dat die van de Bamboo in ieder geval echt is.
Saya
De saya van de Bamboo is zwart gelakt met een zwarte sageo. Hij glimt als een spiegel. Er zit geen kojiri op. De koiguchi sluit zeer strak om de habaki. De saya van de Golden Sakura is een heel ander verhaal. Oorspronkelijk was deze zwart gelakt en vol met goudkleurige spikkels om de rijke bloei van de kersenbloesem te symboliseren.
Toen ik de katana kocht zat er een scheur van 15 centimeter in de saya en was er een stuk uit de koiguchi. Om de katana veilig te kunnen gebruiken voor iaijutsu was reparatie noodzakelijk.
Ik heb een stuk van de bovenkant van de saya afgezaagd. De scheur heb ik verder uitgefreesd en daar een nieuw stuk (hard)hout in geplakt. Ik heb er een nieuwe koiguchi opgemaakt van messing. De kurikata heb ik verplaatst en meer rond van vorm gemaakt. Het kersenbloesemthema heb ik anders vormgegeven, door er van messing grote en kleine kersenbloesems op te maken en tenslotte heb ik de saya opnieuw gelakt.
Gebruik
De Golden Sakura gebruik ik nu een jaartje wekelijks voor iaijutsu training. Met mijn lichaamslengte kan ik de 31 inch nagasa net hebben. De net iets kortere Bamboo laat zich iets makkelijker hanteren bij nukitsuki en noto. Ik had gedacht dat de langere tsuka van de Bamboo behoorlijk in de weg zou zitten met iaijutsu, maar dat valt mee, eigenlijk merk je het verschil in tsuka lengte niet.
Ik doe geen tameshigiri, maar ik kan mij voorstellen dat de Bamboo daarbij de Golden Sakura op alle fronten verslaat, zowel qua scherpte als slaghantering.
Klik op de afbeeldingen hieronder voor gedetailleerde foto's
[ Reageer in het forum ] | [ terug ]