Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 0 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  Totaal aantal leden: 1021
  Ons nieuwste lid is martin72

  Home » Sword reviews » Functioneel » Citadel Yoshi katana

  Functionele zwaarden      

  Citadel Yoshi katana

  Door linknl

  Ik heb deze katana een paar dagen geleden gekregen via Showato. Het is een goed gebouwde katana met mooie materialen en afwerkingen. De sageo is achtergebleven in de winkel; die is er dus wel alleen niet voor de review.

  citadel yoshi katana

  Citadel Yoshi katana

  De koshirae

  De fuchi en zijn higo stijl zijn een beetje simpel voor een katana in deze prijsklasse, maar de afwerking en patina zijn erg mooi.

  Tsuka van de yoshi katana

  Tsuka van de Citadel Yoshi katana

  De tsuka is strak en perfect gemonteerd, de same is van erg goede kwaliteit en de nodes zijn mooi om te zien. De wikkeling van donkerblauwe zijde ito is erg strak en de diamantvorm is bijna perfect. De menuki zijn van messing met een mooie antieke afwerking, er zit 1 mekugi in de tsuka. Dat laatste is iets waar sommigen niet van houden om veiligheids redenen, maar ik kan je vertellen dat het hier allemaal erg goed is gemonteerd, en ik zie dan ook geen problemen met die ene mekugi. Af en toe de mekugi controleren is toch standaard?

  kurigata van de yoshi saya van de yoshi katana
  Mooie kurigata Saya

  De tsuba is van ijzer in sukashi stijl met een mooie diepzwarte patina en strakke inkepingen. De seppa zijn van messing. Deze habaki is van koper met een hele mooi patina, dit is mijn ogen de best gepaste habaki op een productie katana die ik ooit heb gezien. De saya is in kuroishime stijl (zwart met spikkels) hij is erg mooi gelakt en het voelt erg plezierig aan. De kurikata, kojiri en koiguchi zijn allen van buffel hoorn en ook weer erg mooi gevormd en afgewerkt. Het blad zit erg goed in de saya en er is geen rammel te horen als er mee gezwaait wordt.

  Het blad

  De vorm van het blad is meer traditoneel dan andere productie katana die ik in mijn collectie heb, het heeft een hoge shinogi met een mooie taper richting mune.  kissaki van de yoshi katanaAlle lijnen zijn erg strak, de kissaki is erg goed gepolijst met echte yokote. De polijsting is erg goed, maar een beetje te glimmend beneden de shinogi voor mijn smaak, ik denk ook dat de hamon er beter uitkomt als het niet zo glimmend zou zijn. De hamon is suguha en subtiel maar kan wel goed gezien worden onder normale lichtcondities. De kissaki heeft boshi al is die erg subtiel.

  Balans en handeling

  tsuba van de yoshi katanaVoor sommige kan deze katana een beetje kort zijn met zijn 71cm, zelf heb ik daar geen last van. De balans ligt een beetje aan de voorkant maar ook weer niet teveel. POB (punt van balans) ligt op 9 cm voor de tsuba. De tsuka past mij erg goed en de lengte is ook voldoende voor mij en ligt erg lekker in de hand. Ik had nog 1 mat voor het snijden, maar met het slechte weer van de laatste tijd had ik niet genoeg tijd om buiten een fotoshoot op te zetten. Het snijden ging erg goed en ik had minimale kracht nodig om er helemaal doorheen te komen.

  Als ik naar het totale plaatje kijk denk ik dat dit een katana is met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

  Het nemen van foto’s ging lastig voor mij, ik had geen goede belichting voor het glimmende blad en de camera heeft zijn beste tijd ook gehad, toch heb ik nog wat mooie foto’s kunnen maken.

  Details

  • Nagasa: 71 cm
  • Tsuka: 28 cm
  • Mihaba bij mune-machi: 30 mm
  • Mihaba yokote: 23 mm
  • Kissaki: 44 mm
  • Kasana bij mune-machi: 6.5 mm
  • Hamon: subtiel rollende suguha
  • Boshi: sansaku boshi (subtiel)
  • Yokote: echt gevormd
  • Gemiddelde niku
  • Sori: 13mm.
  • Itomaki: silk hinerimaki, nette strakke wikkeling
  • Fuchi / kashira : Higo stijl
  • Saya: kuroishime
  Home » Sword reviews » Functioneel » Citadel Yoshi katana