Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 2 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

 • Google [Bot]
 • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 1021
Ons nieuwste lid is martin72

Home » Sword reviews » Functioneel » Cold Steel bokken put to the test

Functionele zwaarden      

Cold Steel bokken put to the test

Door Kubikiri Asa

Cold Steel doet nogal “boude” uitspraken in hun advertentie voor de bokken;
"Authentic Kashi wood bokkens are still used today, but are becoming quite costly. They also have the disadvantages, being made of wood, that they may rot, crack split or splinter. Our bokken is made of the heaviest grade polypropylene available and closely duplicates a real Katana in length, size, weight and feel. And while it is not quite as rigid as wood, it has the advantage of being virtually unbreakable as well as remarkably stiff and cut resistant. And, when you’re ready for a “live blade”, your bokken is still a great candidate as a “last ditch” hide out weapon that can be hidden just anywhere inside or outside your house."

cold steel bokken cold steel bokken
Nieuw... ...en de huidige staat

 

Specificaties:

 • Gewicht: 527 gram
 • Dikte: 2,5 cm
 • Lengte kling: 76,2 cm
 • Lengte heft: 29,2 cm
 • Totale lengte: 105,5 cm
 • Materiaal: polypropyleen

Dit soort uitspraken vragen gewoon om een test, nu was men op de sportschool waar ik train op zoek was naar een “onbreekbare” Bokken, en dan is een optelsom snel gemaakt. Dankzij de heer Fred van Drongelen (Want2Have), die geheel belangeloos een bokken ter beschikking heeft gesteld, konden we de uitdaging, deze bokken proberen te breken, met volle overtuiging aangaan.

Aangezien er doorgaans getraind wordt met de rode of wit eiken bokken, even een aantal algemene gegevens:

 • Lengte rode eik: 102 cm; gewicht 588 gram
 • Lengte witte eik: 103,5 cm; gewicht 706 gram
 • Lengte Cold Steel: 1055 cm; gewicht 527 gram
rode eiken bokken witte eiken bokken cold steel bokken
Rode eiken bokken Witte eiken bokken Cold Steel bokken

 

3 bokkens

Bij het ter hand nemen van de bokken valt gelijk het gewicht op, hij voelt erg licht en buigzaam aan.
Nu vonden we het wel erg simpel om de bokken in de bankschroef te zetten en om te buigen, dus is de uitdaging: te proberen of de bokken kan breken, maar tijdens extreem doch redelijk “normaal” gebruik.
Op 1 punt ben ik het niet eens met een stelling in de advertentie en dat is de volgende (on)zin:

Our bokken is made of the heaviest grade polypropylene available and closely duplicates a real Katana in length, size, weight and feel.

Een shinken gaat qua gewicht al snel richting de 1000 gram en een nihonto weegt toch ook al snel rond de 800 gram (zonder koshirea), uiteraard afhankelijk van de lengte. Maar goed men wil iets verkopen of niet dus dit lijkt me een typisch verkooppraatje.

De test

Om zwaardslagen met kracht te kunnen oefenen heeft onze Sensei een autoband tussen een paar takken van een boom gebonden, en op het loopvlak van deze band worden de slagen met kracht geoefend. (Dit heeft in het verleden nogal eens geleid tot gebroken bokkens van eiken).

testopstellingBij gebruik in de sportschool b.v. een kata lopen, waarbij men kontakt maakt met een andere bokken (eiken), dan blijkt de Cold Steel bokken erg “veerkrachtig” en “springerig”. Dit effekt wordt groter bij het slaan op de autoband of als men met 2 “plastic” bokkens een kata loopt. Gezien dit gegeven zal het niet mijn favoriete bokken worden voor de gewone training en blijf ik de wit eiken bokken gebruiken, want hiermee is een kata toch “strakker” te lopen ook is de Cold Steel bokken me te licht, maar dit is puur persoonlijk. Voor wie een bokken zoekt waar lekker mee “gerost” kan worden zonder bang te hoeven zijn dat de bokken breekt, lijkt de Cold Steel bokken een goede keuze.

“Helaas” houdt de bokken zich tot op heden goed, op wat deukjes, krasjes en een vervormde punt na. Dit alles ondanks het feit dat deze bokken in de tuin mag overnachten in weer en wind. Hij is tenslotte “rot bestendig” volgens opgave van Cold Steel, maar misschien dat de weersinvloeden nog effect hebben op de bokken waardoor hij op termijn de geest zal geven. Voorlopig blijkt hij toch aardig onbreekbaar.

cold steel bokken

Zoals het er nu naar uitziet geeft de bokken zich niet zomaar gewonnen, mocht de bokken op termijn toch nog breken zal ik dit zeker nog even melden. To be continued...

 

Home » Sword reviews » Functioneel » Cold Steel bokken put to the test