Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 0 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  Totaal aantal leden: 1021
  Ons nieuwste lid is martin72

  Home » Sword reviews » Functioneel » David Hare Pompeii gladius

  Functionele zwaarden      

  David Hare Pompeii gladius

  Door Frank

  gladiusHet idee voor de gladius ontstond waarschijnlijk tijdens de Punische oorlogen waarbij de Romeinen het in Spanje tegen Carthago opnamen. Ze werden geconfronteerd met Spaanse huurlingen die een nieuw soort kortzwaard gebruikten. De gladius werd daardoor ook wel gladius Hispaniensis ("het Spaanse zwaard") genoemd.

  De gladius (van knop tot punt) is ongeveer 69 cm (de kling ongeveer 50 cm), en weegt 770 gram. De balans bevindt zich bijna in het midden van het zwaard (iets richting de greep, ongeveer 15,5 cm vanaf het stootstuk), waardoor het zwaarder aanvoelt. Romeinse gladii hadden geen geul om het gewicht te verlagen noch een taps toelopende kling om het gewicht uit te balanceren, waardoor ze in verhouding met latere zwaarden minder geschikt waren voor houwbewegingen. De gladius werd dan ook voornamelijk gebruikt om mee te steken, temeer omdat dit veilig vanachter een scutum (groot rechthoekig schild) kon worden gedaan en de legionair zich zo dus niet teveel blootstelde aan tegenaanvallen. Daarom droeg men de gladius ook aan de rechterzijde van het lichaam en trok men het zwaard door de rechterhand achterwaarts te bewegen, hierdoor kon het zwaard snel getrokken worden zonder dat het grote schild in de weg zat.

  De greep en de gevestknop zijn mooi vormgegeven uit (eiken)hout. De greep voelt goed aan, en is gemaakt van been. Aan de achterkant van de knop en op het stootstuk zijn messing platen bevestigd. De doorsnede van de kling is een klassieke, platte diamantvorm; in het midden dikker, en scherp naar de randen toe.

  Het belangrijkste nadeel van het zwaard is dat het bot geleverd wordt. Voor re-enactment is dat misschien weer een voordeel.

  De Schede

  De schede is gemaakt van hout met leer er omheen gevouwen. De metalen punt is gedecoreerd met palmetversiering, wat er goed bij past. Het is ook historisch correct omdat dit bij archeologische vondsten ook is aangetroffen. Het was een gebruikelijke versiering op Romeinse zwaardscheden.

  schede van de gladius

  De metalen punt is gedecoreerd met palmetversiering

  De bovenkant van de schede en de mond zijn ook bekleed met metalen platen die stevig vastzitten. Het schedebeslag is een replica van hetgeen er bij Windisch (Vindonissa) in Zwitserland is gevonden en toont een afbeelding van de Romeinse god Mars met daaronder de godin Victoria. De schede heeft vier ringen waaraan de schouderriem bevestigd wordt. Het leer van de riem en de schedebevestiging is flexibel, en voelt aan alsof het een goede behandeling heeft ondergaan. Het is geen droog, krakerig spul dat je af en toe tegenkomt bij andere schedes. Het zwaard past mooi in de schede en rammelt niet.

  schede van de gladius

  Het schedebeslag toont een afbeelding van de Romeinse god Mars met daaronder de godin Victoria.

  Over David Hare

  David Hare is een Engelse smid die Romeinse gladii maakt van het type Pompeii. In tegenstelling tot vele andere reproducties, zijn zijn gladii historisch gezien zeer verantwoord en tegen een goede prijs. De gladii van David Hare zijn verkrijgbaar met verschillende typen schedes, die verschillen in decoraties, kleuren (donker bruin, rood en blauw) en enkele andere details.

  De prijs van zijn gladii is ongeveer  £250-£300. Dhr. Hare kan bereikt worden via pompeiiswords@btinternet.com.

  Klik op de afbeeldingen hieronder voor gedetailleerde foto's


  gladius gladius gladius

  Home » Sword reviews » Functioneel » David Hare Pompeii gladius