Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 0 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  Totaal aantal leden: 1018
  Ons nieuwste lid is AnoukDP

  Home » Articles » De Kris

  Articles      

  De Kris

  Door sjors

  Een verhandeling over het fabricatieproces van krissen uit Indonesië.

  ballinese kris

  Binnen de Indo-wereld worden ze meestal nog wel gekoesterd als een herinnering aan een ver verleden maar hoeveel krissen liggen er niet, volledig vergeten, in achterafhoekjes op Nederlandse zolders of weg te roesten in natte schuurtjes? Als het "Nederlands" antiek betrof zou het ongetwijfeld opgepoetst, gekoesterd en "tentoongesteld" worden.

  Ooit als souvenir mee teruggenomen door die overgrootvader of verre oom die voor jaren naar "de Oost" was geweest of door Nederlandse militairen als "herinnering" in hun plunjebaal was gestopt! De eerste jaren hingen ze nog trouw boven het dressoir maar toen de modernisering toesloeg in de Hollandse huiskamer verdween, naast de rotan plantenstandaard en de roodkoperen paraplubak, ook de kris uit het zicht.

  Je vindt ze nu op rommelmarkten af en toe terug in een bananendoos met de overige trieste resten van een inboedel of voor absurde prijzen op braderieën en verzamelbeurzen bij mensen die denken dat het geldschip binnenkomt... Figuren die je soms moet uitleggen dat het geen goed idee was om een kris schoon te maken met een slijptol of die jou gaan vertellen dat "ze" het niet goed doen op een dartbord...

  Een kris verdient meer respect, maar onbekend maakt onbemind dus reden om maar eens achter een toetsenbord te gaan zitten! Ongetwijfeld zijn er kenners die andere begrippen hanteren of manco's ontdekken, dit verhaal is dan ook verre van compleet (er komt meer niet dan wel aan de orde) maar wellicht is dat  voor een volgende keer.

   

  >>> Download het volledige artikel als PDF <<<

  Home » Articles » De Kris