Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 0 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  Totaal aantal leden: 1021
  Ons nieuwste lid is martin72

  Home » Sword reviews » Functioneel » Éénhander voor re-enactment

  Functionele zwaarden      

  Éénhander voor re-enactment

  Door ti-lite

  eenhanderIk heb voor deze review gekozen voor een simpele éénhander, die geschikt is voor het re-enactment gebruik. Nu wil ik wel eens weten wat een dergelijk re-enactment zwaard aan kan. Dit is dus meer dan ik gedacht had.

  The looks

  Het is inderdaad een simpel zwaard, zonder veel poespas. Gemaakt uit koolstofstaal. De pareerstang en de pommel zijn van gewoon staal gemaakt. Het handvat is van hout, omtrokken met leer. De schede is van hout, eveneens omtrokken met leer en voorzien van metalen eindstukken, zowel boven als beneden. De punt is afgerond i.v.m. de veiligheid bij het gebruik als re-enactment zwaard. Het enige wat een vorm van versiering heeft is de ronde pommel. Deze is vastgeklonken aan de kling.

  De maten van dit zwaard zijn:

  • Lengte van de kling: 66cm
  • Totaallengte: 90cm
  • Maximale breedte van de kling: 4,8cm
  • Dikte van de kling: 5mm
  • Dikte van de slagkant: 3mm
  • Totale lengte pareerstang: 23cm
  • Het gewicht van dit zwaard exclusief schede is 1,6kg
  • Aanschafprijs varieert van € 49,00 tot € 99,00.

  The feel

   Als ik het zwaard vastpak om het uit de schede te trekken valt als eerste het toch wel forse gewicht op. In eerste instantie dacht ik dat het kwam door de schede. Nu heb ik het zwaard echter zonder schede in de hand en blijkt dat het gewicht van 1,6kg toch wel heel veel is voor een éénhander. Het is een zwaard, maar het zwaard leeft niet. Andere éénhanders die ik heb 'leven', maar die wegen ook maar 1kg. Dat verschil is nu echt duidelijk.

  Door de grote pareerstang is het lastig om het zwaard in je hand een rondje te laten draaien ( propeller idee ), je raakt regelmatig je pols op een pijnlijke manier. Bij het vechten is de grote pareerstang weer een voordeel, aangezien het je beter beschermd tegen aanvallen van je tegenstander. Ook kun je hierdoor makkelijker stoten met de pareerstang als je een slag geblokt hebt.

  De balans van dit zwaard ligt op een 7cm afstand van de pareerstang. Hierdoor “trekt” het zwaard zichzelf naar beneden. Bij het vasthouden met één hand voel je dit ook duidelijk. Het kost aardig wat kracht om het zwaard, vooral met de punt naar voren gericht, vast te houden. Ook het vechten met één hand kost veel kracht. Slaan gaat makkelijker dan afweren. Bij het slaan werkt het gewicht van het zwaard in zijn voordeel. Een slag is ook echt een mokerslag.

  Gezien de lengte van het handvat, 17,5cm van pareerstang tot pommel, pak ik het zwaard maar eens met beide handen vast. Dit werkt dus een stuk beter. Het afweren gaat stukken soepeler, kost minder kracht en gaat sneller, net zoals het slaan. De constructie van het handvat is wel goed. Je hebt meer dan genoeg grip, en het ligt lekker in de hand.

  De test

  Nu begin ik aan iets wat altijd het leukste stukje van een review is. Het testen wat een zwaard aan kan. Om te beginnen zet ik een strip staal van 3mm dik vast met lijmtangen op een open workmate. Nu kan ik testen wat de snede van het zwaard kan hebben. Eerst sla ik op de platte kant van het staal. De eerste slag is om te kijken of het zwaard enigszins stevig is. De tweede slag is met enige kracht om te zien of het zwaard het uithoudt. Voor het zwaard is het geen enkel probleem, deze overleeft het zonder enige vorm van beschadiging. Mijn workmate is niet zo gelukkig. Door de impact van de slag breekt het hout aan een kant zo goed als helemaal door, aan de andere kant barst het kapot.

  eenhander eenhander
  Effect slag 2 Overzicht effect staal en workmate

  Nu wil ik wel eens weten wat het resultaat van een snede op snede slag zou zijn. Hiervoor klem ik de stalen strip opnieuw vast in de workmate, echter nu met de zijkant omhoog. Na een fikse slag, is er een deuk in de stalen strip te zien, maar niets op de kling van het zwaard. Van mijn workmate is nu ook al een hard kunststof klem aan stukken gegaan.

  Om eens te kijken of het zwaard enige forse klappen kan verdragen zet ik een paal van 6,5 x 6,5cm in een houder. Dit is een paal waar normaal schuttingen aan worden bevestigd. Nu sla ik met volle kracht tegen deze paal. Behalve dat ik de paal doormidden zou kunnen hakken gebeurd en niets met het zwaard. Het kan deze test zonder moeite doorstaan. Het buigt niet, breekt niet en blijft zonder beschadigingen.

  paal paal

  Zoals je op de foto’s kunt zien, kan ik dat niet van die paal meer zeggen. Ondanks dat de kling niet echt scherp is heeft hij voldoende impact. Nu ben ik ook benieuwd wat de punt van de kling wel of niet aankan. Hij is er niet op gebouwd om mee te steken, maar toch wil ik uitproberen. Nu heb ik een stuk schutting van twee planken dik staan. Ik ga eens kijken of het zwaard daar doorheen komt.

  eenhander eenhander

  Zoals je hier kunt zien ging dit zonder enig probleem.
  Om het één en ander extra duidelijk te maken is er ook een filmpje van de besproken tests:

  Eindoordeel

  De éénhander is te zwaar om echt goed met één hand gebruikt te worden. Met twee handen gaat het een stuk beter. Dus als je een echt goed re-enactment zwaard zoekt voor het gebruik met één hand, dan heb je niets aan dit zwaard. Ook de authenticiteit van dit model zwaard is ver te zoeken.

  Mocht je echter zin hebben in een goedkoop zwaard om lekker mee te kunnen spelen, of om een potje te “rammen” met je vrienden, dan is dit zwaard zijn geld dubbel en dwars waard, vooral voor de € 49,00 die het je kan kosten. Het kan een forse mishandeling weerstaan zonder te beschadigen.

  Klik op de afbeeldingen hieronder voor gedetailleerde foto's


  eenhander eenhander

  eenhander eenhander

   

  Home » Sword reviews » Functioneel » Éénhander voor re-enactment