Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 0 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  Totaal aantal leden: 1018
  Ons nieuwste lid is AnoukDP

  Home » Articles » Ik wil een zwaard

  Articles      

  Ik wil een zwaard

  Door Richard

  Hoewel het zwaard al generaties lang een uitgestorven stuk gereedschap is, blijft het mensen fascineren. Het is een veel terugkerend instrument in films, toneel, zelfs sport. Smederijen en fabrikanten poppen als paddenstoelen uit de grond. Eigenlijk niet zo verwonderlijk aangezien het zwaard hét wapen is waar millennia lang mee is veroverd, gestreden en verdedigd. Dit is wat het zwaard tegenwoordig symboliseert en wellicht de reden waarom veel mensen roepen: “Ik wil een zwaard!”

  Maar wat je je als eerste moet afvragen is: “Waarom wil ik een zwaard.” Of beter gezegd: “Waarvoor wil ik het zwaard gebruiken.” Hier kunnen we over het algemeen twee antwoorden uit herleiden: “om te gebruiken” en “om naar te kijken”. Beter bekend als functioneel (ook wel battle ready) en decoratief (wallhanger). Wat voor zwaard je ook wilt, uit welk cultuur dan ook, dit is de eerste onderscheiding die producenten maken, maar pas op: het is niet een onderscheiding die verkopers altijd aanhouden. Een functioneel zwaard als decoratiestuk kopen is geen probleem, wellicht roest de kling (lemmet) na verloop van tijd, maar wanneer je een decoratief zwaard koopt om te gebruiken wordt het levensgevaarlijk. Daarom is het belangrijk om wat kennis van het eenentwintigste-eeuws zwaard op te doen.

  onderdelen

  Basisonderdelen van een zwaard

  Onderdelen

  De basis van een zwaard bestaat uit een kling en gevest. De kling is gemaakt van een zogenaamde angel uit metaal. De kling is traditioneel aan een of beide kanten geslepen. Soms is het voorzien van een geul waardoor het gewicht afneemt en tevens het zwaard minder stijf maakt, deze geul (of fuller) is dus niet bedoeld als bloedgeul. Om de angel zit het gevest dat bestaat uit de greep, een knop en meestal een pareertang ter bescherming van de handen. Wanneer het zwaard niet in gebruik is wordt het ter bescherming opgeborgen in een schede. Verkopers geven ook wel andere termen aan de onderdelen:

  • kling: lemmet of blad;
  • angel: tang;
  • geul: fuller of bloedgeul;
  • pareertang: stootplaat;
  • greep: handvat;
  • knop: pommel.

  Daarnaast gebruiken zij ook termen die bij de afkomst van het zwaard passen, zoals Japanse termen als het om een katana gaat.

  Maar wat maakt een zwaard nu functioneel of decoratief? Dat is in de eerste plaats afhankelijk van het metaal en op de tweede plaats van de constructie. 

  De kling

  Het staalsoort van de kling bepaalt in grote mate of een zwaard decoratief of functioneel is. Er zijn vele staalsoorten mogelijk, daar staal een legering is uit ijzer en koolstof (carbon) met nog een of andere metaalsoort. De meest voorkomende soorten bij zwaarden zijn roestvast staal (roestvrij staal, RVS, stainless steel) en carbon staal. De hardheid van het zwaard hangt mede af van de hoeveelheid koolstof (carbon) in het metaal.

  Decoratieve zwaarden zijn doorgaands gemaakt van roestvast staal. Zo als de naam al aangeeft roest (oxideert) dit staal niet, maar een nadeel is dat de kling zwak is. Zwaarden van RVS zijn dus niet geschikt voor contact met andere zwaarden of om mee te snijden, ook al zijn sommige wel geslepen. De kans dat de kling buigt of breekt is groot. Sommige functionele zwaarden zijn ook van RVS, maar deze zwaarden mag je alleen gebruiken voor solo oefeningen, zoals in iaido. Voor decoratieve en non-contact functionele zwaarden gebruiken fabrikanten ook aluminium legeringen. Ook deze zwaarden zijn niet gemaakt voor contact.

  Functionele zwaarden om contact mee te maken of te snijden zijn doorgaands vervaardigd uit carbonstaal (0.95%). Dit staal heeft een hoge hardheid en is schokbestendig. Een nadeel is dat deze zwaarden snel roesten, raak de kling dus niet aan met je vingers of adem er niet op om het op te poetsen. Om de kling te beschermen tegen oxidatie is olie of vet nodig, ook als je hem enkel aan de muur hangt.

  Daarnaast is het belangrijk te weten of het zwaard gesmeed of machinaal vervaardigd is. Door het smeedproces verkrijgt de kling namelijk zijn hardheid en sterkte. Een machinaal geproduceerd zwaard je maar beter niet gebruiken, ook al is deze van carbonstaal. Uit hoeveel lagen het metaal bestaat (damast, damascus) is voor de functionaliteit niet belangrijk.

  Maar een gesmede, carbonstalen zwaard, maakt het instrument nog geen functioneel wapen. Het materiaal en de constructie van het gevest zijn namelijk ook van belang.

  Het gevest

  Ook voor het gevest is het gebruikte materiaal belangrijk. Meestal bestaat het gevest uit hout. Een greep van een zacht houtsoort is ongeschikt voor een bruikbaar zwaard. De tang laat door wrijving los waardoor de kling door de lucht vliegt als je er mee zwaait. Zwaarden die op bazaars en pasar malams te koop zijn, hebben meestal zo’n gevest. Ze zijn vaak makkelijk te herkennen aan de slechte afwerking, een kijkje onder bijvoorbeeld het touw is zo gedaan.

  Constructie

  Dan is de constructie erg belangrijk. Bij de bovengenoemde zwaarden zit de angel maar een drietal centimeters in het gevest, de mogelijke gevolgen lijken duidelijk. Gewoon ophangen dus.

  Deze constructie heet overigens push-tang, waarbij de kling in het gevest wordt geduwd. Bij functionele zwaarden is dit tot minimaal de helft van de greep en wordt de angel gezekerd door een of twee pinnen. Wanneer de kling over de gehele lengte van de greep loopt heet dit full-tang. Deze constructie garandeert meer stevigheid. Een derde veel voorkomende constructie wijze is de rat-tail constructie. Een schroef of een zogenaamde pommel zekert hierbij de kling aan het uiteinde van het gevest.

  Gezond verstand

  Verder is het raadzaam niet impulsief een aankoop te doen, hoe graag je het zwaard ook wil. Onthoud dat aan de prijs niet af te lezen is of het om een functioneel of decoratief stuk gaat. Beoordeel dus vanuit gezond verstand, kijk objectief naar de afwerking, durf vragen te stellen, en als het om een internet aankoop gaat vraag dan om close-up foto’s. Een aankoop via internet mag je overigens binnen zeven dagen retourneren zonder opgaaf van reden, de winkel is verplicht het aankoopbedrag terug te storten. Het zwaard moet natuurlijk wel ongebruikt zijn.

  Voor vragen kun je ook op het forum van Sword Facts BeNeLux (Ik wil een zwaard) terecht.

  Wetgeving

  Nu je een zwaard hebt gekozen, moet je ook weten of je het wel in huis mag hebben. Dit geldt zowel voor zwaarden die je uit het buitenland haalt als voor zwaarden die je in Nederland koopt. Aanbieders weten vaak zelf niet wat wel en niet mag, de wetgeving is ook niet helemaal transparant.

  Je mag sowieso een zwaard in huis hebben en op de sportschool gebruiken. Of het nu om een decoratief stuk of geslepen zwaard gaat. Waar je rekening mee moet houden is:

  • Je bent minimaal 18 jaar (of hebt toestemming van je ouders)
  • Het is herkenbaar als zwaard (dus geen zwaard in wandelstok)
  • Er zitten geen boksbeugelachtige toestanden aan het gevest (boksbeugels zijn bij wet verboden)
  • Je loopt er niet mee over straat (wanneer je het vervoert dien je het goed op te bergen)

  Volgens de Nederlandse wet:

  De Wet wapens en munitie (WWM) deelt wapens in vier categorieën (I t/m IV) in.

  Degens, sabels, zwaarden vallen o.a. onder artikel 2, eerste lid, categorie IV, onder 2, ongeacht of het decoratieve of functionele zwaarden zijn. Deze wapens mogen vrij voorhanden worden gehouden.

  Dergelijke wapens mogen echter niet op de openbare weg gedragen worden. Het is dus raadzaam om bijvoorbeeld een degen niet onverpakt op een fiets te vervoeren. Om deze wapens te mogen gebruiken op voor publiek toegankelijke plaatsen (bijvoorbeeld bij sportbeoefening) is schriftelijke toestemming van de politie nodig. Hiervoor moet er een vergunning (verlof) worden aangevraagd bij de korpschef van uw politieregio. Tenzij deze wapens vallen onder de vrijstelling van artikel 28 van de Regeling wapens en munitie (RWM).

  Bron: Justitie.nl

   

  Home » Articles » Ik wil een zwaard