Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 0 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  Totaal aantal leden: 1021
  Ons nieuwste lid is martin72

  Home » Sword reviews » Functioneel » Konron katana getest tot op het bot

  Functionele zwaarden      

  Konron katana getest tot op het bot

  Door ti-lite

  Dave, van de Samurai-Sword-Shop heeft mij de mogelijkheid geboden om de Konron 9260 Katana te testen. Ik heb de versie zonder de bo-hi getest. Ik zal eerst de globaal de looks en afwerking van de katana beschrijven. Daarna komt het echte werk aan de beurt. De tests, iets waar deze katana’s voor gebouwd zijn.

  De looks

  De eerste indruk van de Konron is een goede. Het voelt allemaal degelijk aan. De saya is glanzend zwart gelakt. De lak zit er goed strak op en chipt niet bij het stoten.
  De sageo zit mooi strak geknoopt en is van een stevige geweven stof. Hierdoor geeft het de katana wat meer authenticiteit ten opzicht van de synthetische versies die tegenwoordig op zoveel merken aantreft.

  konron katana sageo
  Konron katana Mooi geknoopte sageo

  De katana zit ook stevig in de saya, met stoten of schudden rammelt er niets. Toch is hij op een soepele manier uit de sayate trekken. Zowel op de traditionele (begin met duim openen) als ook op de normale manier. De tsuka en de saya ligt goed in de hand, beide menuki zitten goed geplaatst. Ook de vorm van de tsuka en de saya is goed, niet te rond en niet te ovaal. De rest van de fittings zien er gewoon goed uit en voldoen prima.

  itoDe ito is een ander verhaal. De stof is prima, hij houdt zich goed met vocht, gaat niet glijden of losser zitten. Echter de manier waarop deze op de tsuka en de saya is gemonteerd is slordig. Op sommige plekken hebben ze tijdens aanbrengen niet goed opgelet en kun je het hout van de tsuka en de saya zien. Dit stoort, vooral voor mensen die deze katana als een display katana gaan gebruiken. Bij het gebruik merk je echter niets van deze tekortkoming.

  kissakiDe tsuba is een simpele enigszins opengewerkt model. De afwerking van de tsuba mag ook nog naar een hoger niveau getild worden. De randen van de openingen zijn niet goed genoeg gepolijst en zorgen daardoor dat je bij het uitvoeren van snij oefeningen je duim openschuurt.

  Het blad is mooi gepolijst, heeft gelukkig geen nep hamon. De slijping ziet er goed uit en de kissaki is mooi gevormd. Persoonlijk vind ik deze versie zonder de bo-hi mooier dan die met bo-hi. Het oogt mooier en is steviger.

  De tests

  Nu komen we aan bij mijn favoriete gedeelte van een review, de tests wat deze katana aankan. De Konron die ik ontvangen heb, heeft al enige tests achter de rug. Dave heeft hem zelf gebruikt om matten en hout mee te snijden (hakken). Zie dit filmpje:

  Aangezien al bewezen is dat deze katana wat aankan heb ik het snijden van simpele dingen, zoals een enkel pak of fles maar achterwege gelaten. Als eerste simpele test heb ik een overgebleven kerstboom maar ontdaan van zijn takken en hem in stukken gehakt. Dit gaat zonder enig probleem, levend hout kun je er dus goed mee hakken. Als tweede test heb ik gekozen voor limonadepakken van 1,5 liter. Daar ik regelmatig met mijn Hanwei Practicals dit soort snij oefeningen uitvoer, heb ik voor de Konron maar een zwaardere opstelling gebruikt dan normaal. Met de Hanwei’s ga ik tot een 10 a 12 pakken.

  Maar nu voor de Konron zet ik er 16 neer. Twee rijen van 8 pakken. Allen gevuld met 1,5 liter water. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de katana hier goed doorheen komt. Het vertrouwen wat ik in de Konron heb wordt niet beschaamd. Hij gaat er soepel en zonder haperingen doorheen. Inderdaad als een mes door boter. De eerste slag was nogal hoog in de pakken, daarom heb sla ik er nog maar een tweede keer doorheen.

  slag 1 slag 2
  Eerste slag door limonadepakken Tweede slag door limonadepakken
  slag 1 slag 2
  Eerste slag met 10 melkcontainers Tweede slag met 14 melkcontainers

  Nu is het tijd voor een wat grotere uitdaging. Een 10 melkcontainers van plastic met elk een inhoud van 2 liter. Dit is dus ook nog geen enkel probleem voor de Konron. Om het nog wat moeilijker te maken plaats ik er nu een 4-tal containers bij. Ook door deze 14 containers gaat de katana zonder een krimp te geven.

  bezemsteelAls volgende test tracht ik een oude droge bezemsteel doormidden te slaan. Dit lukt dus niet, omdat mijn workmate de kracht van de klap niet aankan. Het hout van de workmate breekt gewoon in twee stukken, voordat de kracht van de slag de bezemsteel kan klieven.

  koebotAls laatste test voor de Konron neem ik een bot uit de achterpoot van een koe. Dit is dus een stevige “kluif” voor de katana om te snijden. Aangezien ik niet zeker ervan ben of de katana het zonder kleerscheuren zal overleven had ik al beschermende schermkleding onder mijn gewone kleren aangetrokken. Het bot zet ik vast in mijn tweede workmate. Even diep adem halen, goed ervoor gaan staan en flink uithalen. Het effect overtreft mijn verwachtingen. Met een mooi zingend geluid breekt de katana in twee stukken. Gezien de richting waarin het is gevlogen, ben ik blij dat ik beschermende kleding aanhad.

  konron breekt konron in stukken
  De Konron breekt in twee stukken De restanten van de Konron katana
  inkeping bot breuklijn
  De inkeping in het bot, bovenaan de chip De breuklijn van het blad van de katana

  Als ik het resultaat van deze slag op het bot bekijk, is deze niet mis. Een chip van de katana is in het bot blijven zitten. De breuklijn van het blad is zowat recht. Het is echt gebroken en niet versplinterd, hier blijkt dus de kwaliteit van de Konron uit. Een slecht geharde katana was wel degelijk versplintert in meerdere stukken. Door zijn goede harding krijg je in dit geval een nette, zowat rechte breuklijn. Dit verhoogd in deze situaties de veiligheid van de gebruiker.

  Het blad is doormidden gebroken op de plaats waar de chip uit het blad is gegaan. Verder zijn er wat kleine chips uit het blad gegaan waar de snede in aanraking is gekomen met het bot. Door de kracht van de klap is het stuk wat geen weerstand meer voelt van het bot, afgebroken en weggevlogen.

  Dat bot moet en zal doormidden...

  Nu wil ik natuurlijk weten hoe dik dit bot is. Om daar achter te komen leg ik het op een hakblok neer en pak een middeleeuwse zware bijl.
  Na de slag met de bijl is het bot doormidden. De bijl heeft echter een dent in zijn blad zitten. Kun je nagaan hoe hard runder botten zijn. Bij het nameten blijkt dan het bot rondom een 6 a 7mm dik is en in het midden zit stevig, dik mergel.

  doorklieven dikte bot
  Doormidden klieven met de bijl Dikte van het bot

  De resultaten van een middagje snij oefeningen zijn:
  Een gebroken Konron katana, een gebroken workmate, een bijl met een deuk in het blad, een doorkliefde runderpoot, 16 doorgeslagen limonadepakken, 14 doorgeslagen melkcontainers, een watermassa van een 70 liter in de tuin. En een heeeeeeeele hoop lol.

  deuk overblijfselen
  De deuk in het blad van de bijl De overblijfselen van de pakken e.d.

  Conclusie

  Wat krijg je voor de € 175,00 die deze Konron katana je kost?
  Echt een hele hoop. Hij ligt goed in de hand, is mooi afgewerkt, vlijmscherp en uiterst functioneel voor tameshigiri. In mijn mening is hij beter dan de Practical van Hanwei. De Konron kost veel minder en geeft je voor dat geld meer katana. Voor iedere backyard cutter is dit een compromisloze katana waar je echt jaren plezier van kunt hebben. Qua degelijkheid heeft hij mij overtuigd, door de manier waarop de breuk heeft plaatsgevonden. De goede harding van de Konron bewijst hiermee zijn nut.
  Op de slordige afwerking van de tsuka en de saya en tsuba na, heb je een functionele katana die flink veel aankan. Als deze punten worden aangepakt is het een gegarandeerde winnaar in dit prijssegment.

  Het cijfer dat ik aan deze katana geef is:

  Afwerking saya, sageo, tsuka en tsuba 7,5
  Afwerking blad qua polish, scherpte en vorm 9
  Functionaliteit katana 10
  Plezier wat je ermee kunt hebben 10

  Totaal gemiddelde cijfer 9

   

  Hieronder nog een filmpje van de beschreven tests:

  En voor de liefhebbers: hier vanuit een andere camerahoek.

   

  Home » Sword reviews » Functioneel » Konron katana getest tot op het bot