Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 1018
Ons nieuwste lid is AnoukDP

Home » Sword arts » Tai Ki Ken Do

Sword arts      

Tai Ki Ken Do

Door Syco

Iaido - Iai-jutsu - Ken-jutsu

Tai Ki Ken Do een praktische combinatie van Iaido, Iai-jutsu en Ken-Jutsu. Iaido is de kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, de katana. Ken-jutsu en Iai-jutsu zijn de traditionele Japanse schermkunsten van de samurai. Tai Ki Ken Do heeft eigenschappen van deze drie sporten. Door het beoefenen van Tai Ki Ken Do ontwikkel je naast kennis van de oude en moderne zwaardsystemen ook lichaam en geest. “Ki Ken Tai ichi”, Geest, zwaard en lichaam zijn één.

Wat is Tai Ki Ken Do

Tai Ki Ken Do is een praktische zwaardstijl ontstaan rond 1964 uit diverse stijlen uit Japan, China en Tibet. In Tai Ki Ken Do zijn eigenlijk de meest effectieve technieken uit de diverse stijlen gecombineerd in een directe en effectieve zwaardstijl. Ook de westerse technieken met zwaarden als onder andere de degen en rapier hebben hun invloed gehad op het systeem.
Het is een frisse jonge stijl met veel variaties aan kata's. Hoewel er hoofdzakelijk met katana en een bokken wordt gewerkt, komen ook andere wapens aan bod, zoals de shinai, tanto, dolk en jo. Tai Ki Ken Do omvat een breed scala aan aanvals-, verdedigings- en ontwapenings- technieken. Omdat een groot deel van het Tai Ki Ken Do uit de diverse Iaido Ryu afkomstig is bevat het systeem ook een grote diversiteit aan trekkingen, zowel uit Japan als ook uit China, Manchurije en Mongolië, waarbij het zwaard op de rug gedragen wordt. Je hebt een grote flexibiliteit in het systeem, doordat je niet gebonden bent aan één enkel gevechtssysteem, is het mogelijk in het Tai Ki Ken Do diverse invalshoeken te vinden, om een gevecht tot een goed einde te brengen. Dit geldt voor één tegen één maar ook tegen meerdere tegenstanders tegelijk. Er wordt op verschillende manieren met het zwaard omgegaan, zowel met de nuki als de chiburi en de noto daardoor kan een tegenstander niet direct bepalen met welk systeem hij te maken krijgt en is het lastiger voor hem zijn strategie te bepalen.

Grondlegger

Grondlegger van dit zwaardsysteem is W.P. Wiersma Shihan. W.P. Wiersma Shihan is op jonge leeftijd uit Nederland vertrokken. Hij heeft jarenlang over de hele wereld gereisd en daar zeer veel ervaring opgedaan in diverse vechtsporten en zwaardtechnieken zoals onder andere Aikido, T’ien shan Pai kung fu, Jiu-Jitsu en verschillende Iaido ryu zoals Omori, Eishin en het Kashima Shin Ryu kendo. Zijn leraren waren onder andere. O Sensei Ueshiba, Tamura sensei, M.T. Shewan en Mitsuzuka Takeshi.

Tai Ki Ken Do van nu

Het curriculum van Tai Ki Ken Do bestaat uit 17 series kata’s (Pinangs genaamd). Een grondsysteem opgebouwd uit 5 kata’s en een diversiteit aan losse technieken in de vorm van een vrije oefening. De kata,s zijn zowel individueel als tegen één of meerdere tegenstanders. Naast deze reeds vastgelegde kata’s komen er momenteel steeds “nieuwe” kata’s bij. De reden dat deze stijl nog in ontwikkeling is ligt hem in het feit dat Wiersma Shihan eigenlijk nooit de bedoeling heeft gehad deze stijl als zodanig naar buiten te brengen. Een aantal van zijn leerlingen die inmiddels al zeer lange tijd bij hem trainen (sommigen meer dan 20 jaar), is de nieuwsgierigheid naar dit systeem steeds groter geworden. Wiersma Shihan wilde er echter nooit te veel over kwijt. Rond 2005 is hij dan toch uiteindelijk naar buiten getreden met deze stijl en wordt nu als zodanig onderricht.

 

Kamome Ryu logo

Kamome Ryu logo

Waar Tai Ki Ken Do beoefenen

Het Wi Su Ryu Tai Ki Ken Do wordt beschermd door de Wi Su Do Bond Nederland welke in 1990 is opgericht. Bevoegde leraren binnen dit systeem zijn op dit moment, naast W.P. Wiersma Shihan, G.C. Hoog-straaten Sensei (5e dan), P.M. de Jong Sensei (4e dan). Momenteel zijn er twee scholen in Nederland waar er in deze zwaardstijl wordt onderwezen,
Wi Su Ryu in Scheveningen, bakermat van het systeem, en Kamome Ryu in Wassenaar.

Home » Sword arts » Tai Ki Ken Do