Functionele zwaarden
[ Reageer in het forum ] | [ terug ]
Bugei Samurai katana
Door Frank
Bugei is een Amerikaans bedrijf dat samenwerkt met Paul Chen van Hanwei, hun zwaarden worden dan ook door dezelfde smeden gemaakt als die van Hanwei, maar dan met een hogere kwaliteit en een betere controle. Ook zijn het op zichzelf staande ontwerpen en dus niet zomaar veredelde versies van Hanwei zwaarden.
De service van Bugei is goed en je krijgt snel en duidelijk antwoord op je vragen. De wachttijd voor een Bugei zwaard kan enkele maanden bedragen en soms zelfs een half jaar tot een jaar. Dit is het echter meer dan waard dus geduld is een schone zaak.
Het assortiment van Bugei is duurder dan de gemiddelde productiezwaarden en hun zwaarden kosten dan ook meestal zo rond de $1000. De betaling kan op verschillende manieren gebeuren maar de gebruikelijke overboeking via de bank is in Amerika echter niet gebruikelijk. De gemiddelde Amerikaan geeft de voorkeur aan creditcards of online betalingsmiddelen zoals Paypal. Geld of cheques sturen via de post is echter de makkelijkste manier voor mensen die geen creditcard hebben en al die alternatieve betalingswijzen niet vertrouwen. Dit is ook de manier waarop ik mijn zwaard heb betaald.
Eerste indruk
De katana kwam aan in een kartonnen doos en zat in een stoffen zak. Ook zaten er een Bugei catalogus en een schoonmaaksetje van goede kwaliteit bij. Het zwaard zelf was ook duidelijk van een goede kwaliteit en alles was net iets mooier en beter dan ik gewend was van veel andere zwaarden. Het voelde allemaal steviger en meer solide aan en ook was er meer aandacht besteedt aan de details. Het enige minpuntje was dat de habaki naar mijn smaak iets te los in de koiguchi zat, maar dat is eenvoudig te verhelpen door een flinterdun stukje hout in de bovenkant van de koiguchi te lijmen. Het zwaard ligt goed in de hand en elke keer dat ik het vasthoud weet het weer een grijns op mijn gezicht te toveren, alles aan het zwaard voelt gewoon goed.
Details: lengte: 115 cm lengte van de kling (vanaf het gevest, incl habaki): 77 cm balans: 67 cm vanaf de punt
Het zwaard is in meerdere lengtes te bestellen en dit geldt ook voor de lengte van de tsuka. De ideale lengte van een zwaard ligt aan de afmetingen van je lichaam en aan waar je het zwaard voor wil gebruiken. Er zijn meerdere theorieën daaromtrent maar de meeste komen er op neer dat iemand die lang is ook een langer zwaard kan hebben terwijl kleinere mensen beter voor een iets korter zwaard kunnen gaan, dit is echter ook voor een groot deel afhankelijk van persoonlijke smaak dus neem die regels niet te letterlijk. Ik ben zelf rond de 1.95m dus ik heb een lange versie van de Bugei Samurai besteld. Als je het zwaard gaat gebruiken voor een vechtsport zoals Iaido kun je trouwens het best eerst je sensei om raad vragen voor je over gaat tot de aanschaf van een zwaard. Het zwaard is zeer robuust en lijkt vooral geschikt te zijn voor het zwaardere werk zoals tameshigiri, terwijl hij voor het uitvoeren van kata misschien iets minder geschikt zou kunnen zijn. Dit zal echter ook sterk afhankelijk zijn van de afmetingen van het zwaard aangezien een korte Samurai katana met een kortere tsuka wellicht een stuk wendbaarder zal zijn. Ik bezit zelf echter een langere Samurai katana dus kan ik daar geen uitsluitsel over geven.
Het zwaard is gemaakt van Zweeds gepoederd staal dat traditioneel gevouwen is. Op het internet circuleren roddels dat Bugei’s zwaarden zijn gemaakt van oude treinrails, dit was vroeger inderdaad het geval maar nu al lang niet meer. Als je een zwaard van Bugei besteld krijg je er dus gewoon eentje van Zweeds staal, wat trouwens bekend staat om zijn zeer goede kwaliteit. Overigens heb ik op het moment een zeer mooi damasten zwaard in bestelling dat van een oude ankerketting van een schip is gemaakt; zolang het staal goed is maakt het namelijk helemaal niets uit wat het eerst is geweest. Sterker nog; in de ogen van mafkezen zoals ik voegt het zelfs een bepaalde “ziel” toe aan het zwaard.
Het zwaard is gemaakt van Zweeds gepoederd staal dat traditioneel gevouwen is
De polijsting is goed en met name de shinogi is spiegelglad, hoewel daar een aantal plekjes op zitten die lijken op stof of vingervegen. Schoonvegen met een doekje werkt niet maar ik vermoed dat deze plekjes wel weggewerkt kunnen worden, niets om je druk over te maken in ieder geval. De hamon is uiteraard echt en goed zichtbaar, ook de kissaki is welgevormd. De hada had van mij nog iets zichtbaarder mogen zijn, dit heb ik trouwens van meer mensen gehoord die allemaal opmerkten dat de hada van de Samurai iets minder goed zichtbaar is dan bijvoorbeeld de hada van de Wave of de Dragonfly. Het gaat hier echter om een klein verschil dus laat ik niet te pietluttig doen.
De snede is erg scherp, en dan bedoel ik niet keukenmes-scherp maar chirurgische scalpel-scherp. Kijk dus goed uit met het schoonmaken van de katana want voor je het weet kun je naar het ziekenhuis voor hechtingen. Op een zwaardenforum waar ik vaak kom vertelde een man uit Singapore eens dat hij bij de voorbereidingen voor een barbecue moeiteloos een geit had onthoofd met zijn Samurai katana, de foto’s hiervan werden overigens door het forumbeheer verwijderd vanwege teveel bloederigheid. Wees dus heel voorzichtig als je katana uit de schede is en ga er niet mee lopen spelen!
De tsuba, fuchi en kashira hebben een antiek uiterlijk en zijn versierd
De tsuba, fuchi en kashira hebben een antiek uiterlijk en zijn versierd met afbeeldingen van een Samurai krijger. Op de tsuba staan ook twee kanji tekens, die overigens “Bugei” (Krijgskunst) betekenen. Ook op de menuki staan kanji tekens, waarvan de ene "katsujinken" (leven-gevend zwaard) betekent, en die aan de andere kant "satsujinken" (leven-nemend zwaard), dit hangt samen met de Oosterse Yin-Yang filosofie. Het samé (roggenhuid) is van een goede kwaliteit en daar overheen zit een zwarte ito van zijde. De tsukamaki is stevig en de diamantjes zijn gelijkmatig.
De saya is bedekt met mooie glimmende zwarte lak waarin je jezelf bijna kunt zien. Het nadeel aan lak is wel dat het gemakkelijk beschadigd; als je ergens tegenaan tikt met de schede spat er gelijk een stukje van de lak af, dit is mij ondertussen ook al een paar maal gebeurd, hoe zuinig ik ook ben met mijn katana. Dit probleem zullen de oude Samurai overigens ook wel gehad hebben. Als het je echt stoort valt het met gemak te verhelpen; mij is aangeraden om een spuitbusje zwarte lak te kopen die mensen gebruiken om lakschade aan hun auto te herstellen, dit schijnt dus ook te werken voor een saya.
Eindoordeel
Voor de prijs van één Bugei Samurai katana kun je bij bedrijven als Hanwei, Last Legend of Cheness twee gebruiksklare zwaarden krijgen. Maar de Samurai katana is veel mooier en ook nog eens gemaakt van gevouwen staal. Ik doe zelf niet aan tameshigiri maar volgens mijn bronnen op het internet verslaat de Samurai katana zijn goedkopere concurrenten op vrijwel elk front. Als je alleen een katana zoekt voor wat simpel hakwerk of niet veel geld te besteden hebt ben je misschien elders beter af. Maar de Bugei Samurai heeft klasse, een veel hogere kwaliteit, ziet er prachtig uit, voelt geweldig aan, en doet zijn werk gewoon een stuk beter. Als zwaarden auto’s waren zou het kiezen tussen een Bugei Samurai en zijn goedkopere concurrenten gelijk staan aan het kiezen tussen een Porsche of een gewone middenklasser. Aan jou de keuze, maar voor mij was hij elke cent waard en behoort de Samurai katana tot één van de pronkstukken van mijn verzameling.
Klik op de afbeeldingen hieronder voor gedetailleerde foto's
[ Reageer in het forum ] | [ terug ]