Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 1 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  • Bing [Bot]

Totaal aantal leden: 1000
Ons nieuwste lid is Pedorie

Home » Sword reviews » Verwante wapens » Hungarian Base A ruiterboog

Verwante wapens      

Hungarian Base A ruiterboog

Door St.Timmy

Zoals de naam al zegt is een ruiterboog van nature bedoeld om vanaf een paard te worden gebruikt, dit is immers veel makkelijker en dus effectiever met een boog die zeer kort van constructie is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat met een ruiterboog niet vanuit staande positie kan worden geschoten. Sinds relatief korte tijd is de ruiterboog erg "in" bij veel traditonele schutters, en erg geliefd om zijn veelzijdigheid.

Grózer en Kassai

Op de markt van de ruiterbogen zijn duidelijk twee dominante fabrikanten aanwezig, Grózer en Kassai. Beide maken erg mooie ruiterbogen, Kassai is over het algemeen wat creatiever met de vormgeving waar Grózer een wat "harder" en steviger uiterlijk aanhoudt. Ik heb van beide fabrikanten erg veel bogen gezien en ze zagen er allemaal prima uit, maar Kassai heeft kennelijk erg veel last gehad van instabiele bogen en er zijn zelfs meerdere gevallen bekend van bogen met afgebroken siyahs. Mijn leverancier had om deze redenen kassai zelfs helemaal uit zijn assortiment gegooid.

Categorieën

Grózer fabrikeert meerdere types ruiterbogen met allemaal hun eigen eigenschappen. Onder ieder type ruiterboog zijn weer bepaalde andere klassen te onderscheiden, bijvoorbeeld de Extra1, met hoorn op de siyahs en handgreep, en eventueel met slangenhuid om de latten van de boog. Of de Extra3 die op traditionele manier volledig van traditionele materialen wordt gemaakt.

hongaarse extra boog

Hongaarse extra 3 (gespannen)

De categorieën zijn:

  • Hongaars, de Hongaarse bogen behoren tot de best verkochten bogen van Grózer, ze staan bekend om hun stabiliteit en zijn erg vergevingsgezind bij fouten bij het lossen. Dit maakt ze erg geschikt voor beginnende schutters.

hongaarse boog

Hongaarse boog (gespannen)

hongaarse boog

Hongaarse boog (ongespannen)

  • Hunnen, erg nauwkeurige bogen. Het bijzondere van de Hunnen bogen is dat ze asymmetrisch van vorm zijn.

hunnen boog

Hunnen boog (gespannen)

hunnen boog

Hunnen boog (ongespannen)

  • Turkse, de meest extreme composiet bogen. Ze zijn erg snel en kunnen grote afstanden halen. Ze bijzonder klein en vrijwel allemaal C-vormig waardoor ze het best over de knieën heen opgespannen kunnen worden. Doordat de bogen erg kort zijn is de peeshoek bij volle treklengte erg klein, hierdoor kunnen de vingers in verdrukking komen. Daarom kan de boog beter geschoten worden met twee vingers (ring en middel vinger) onder de pijl en de wijsvinger langs de pijl. Nog beter maar tevens veel lastiger om te leren is om met een duimring te schieten.

turkse boog

Turkse boog (gespannen)

turkse boog

Turkse boog (ongespannen)

  • Scyten, de eerste ruiterboog in de geschiedenis.

sycten boog

Sycten boog (gespannen)

sycten boog

Sycten boog (ongespannen)

  • En nog een aantal anderen zoals bijvoorbeeld de Mongoolse en sommige nieuwere modellen.

mongoolse boog

Mongoolse boog (gespannen)

mongoolse boog

Nieuwere modellen

Grózer heeft sinds relatief korte tijd ook een aantal nieuwere modellen in zijn assortiment waar ik nog niet veel over heb gehoord en dus niet veel kan vertellen, zoals de Egyptische en Romeinse bogen.

Hungarian Base A

Qua schietprestaties is de Base A gemakkelijker te schieten dan de gemiddelde ruiterboog door zijn grote stabiliteit, de boog staat ook bekend als erg vergevingsgezind bij lossingfouten. Dit betekent natuurlijk niet dat de Base A daarmee ook een gemakkelijke boog is om mee te schieten, een ruiterboog blijft een ruiterboog en het vergt tijd en ervaring om ermee te leren schieten, door de korte lengte maakt de pees een scherpe hoek waardoor de vingers in de verdrukking kunnen komen, met als gevolg dat de pijl van de hand afvalt. De Base A "jaagt" door zijn lengte ook erg waardoor het schieten erg agressief kan zijn en de boog een flinke handschok kan geven. Dit was voor mij ook de reden om peesdempers aan te brengen. Tevens is het voor een ruiterboog, en dus ook voor de Base A, niet gebruikelijk om een oplegger voor de pijl te hebben, er moet dus over de hand geschoten worden wat inhoudt dat de pijl scheef op de boog ligt, hier moet het schieten op worden afgestemd en dit vergt gewoon ervaring met bogen zonder oplegger.

Door zijn looks en kwaliteit is de Base A bij velen geliefd, en doordat hij voor een ruiterboog relatief eenvoudig te schieten is maakt het hem tot een prima boog voor iemand die al ervaring heeft met het boogschieten, en graag wil overstappen naar een ruiterboog of naar de traditionele klasse.

Foto's van de Hungarian Base A boog:

ruiterboog ruiterboog ruiterboog
ruiterboog ruiterboog


Filmpje:

Home » Sword reviews » Verwante wapens » Hungarian Base A ruiterboog