Inloggen:


Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Onthouden?:


Statistieken


Er zijn 0 geregistreerde gebruikers online.
Online gebruikers:

  Totaal aantal leden: 1000
  Ons nieuwste lid is Pedorie

  Home » Sword reviews » Verwante wapens » De Cold Steel AK-47

  Verwante wapens      

  De Cold Steel AK-47

  Door ti-lite

  Al gedurende enkele jaren draag ik de AK-47 van Cold Steel als every day carry bij me. Ik gebruik dit zakmes voor een groot scala aan dingen. Van het snijden van papier, touw en leer tot het maken van aanmaakhoutjes voor een BBQ. Hij heeft me nog geen moment in de steek gelaten. Daarom leek het me eens leuk om dit mes te testen.

  ak-47

  De Cold Steel AK-47

  De AK-47

  Het lemmet is gemaakt van AUS 8A staal. Dit heeft een vacuüm hitte behandeling gehad en is daarna gevrieskoeld. Dit zorgt ervoor dat het blad extreem sterk is en lang scherp blijft. Het lemmet heeft een Bead Blast Finish. Dit resulteert in een satijnzachte grijze kleur en extreem glad blad. Dit zorgt ervoor dat er minder vuil aan het lemmet blijft zitten.

  Het blad is hol geslepen en werkelijk vlijmscherp. Ondanks alle gebruik ( misbruik) is het nog steeds net zo scherp als toen ik het voor het eerst uit de doos haalde. Ik heb het mes nog niet hoeven te slijpen, alleen af en toe aanscherpen d.m.v. een polijststeen. De vorm van het lemmet is een kleine vorm van een bowie. Door zijn 3,5 cm breedte blad is het minder goed te gebruiken bij kleine precisie werkzaamheden. Maar daarom des te beter voor het wat zwaardere werk. De punt van het lemmet is verdikt, ongeveer zoals de kissaki van een katana.

  ak-47 ak-47
  De verdikte punt van de AK-47 Overzicht van het blad
                      

  Bovenop het lemmet zit een plaatje om het mes met één hand te kunnen openen. Dit noemt men een “thumb plate”. Middels deze “thumb plate” kan men het mes ook openen terwijl men het uit zijn broekzak trekt. Hier kom ik later op terug.

  Het handvat

  ak-47Het handvat is gemaakt van Bead Blasted Aluminium. De kleur is donkergrijs, maar door de finish is de kleur “softer” geworden. Aan het handvat zit een pocketclip waarmee men het mes zowel links als rechts kan dragen. In beide gevallen met de punt naar beneden gericht. (tip down) Dit is nodig om de “thumb plate” zijn werk te laten doen bij het trekken van het mes.

  Het lemmet wordt geblokkeerd door een systeem wat Cold Steel de Ultra Lock® locking mechanisme noemt. Het is een sterke metalen pin, die door het blad heengaat, met schroeven in het handvat vastzit. Door een uitsparing in het blad draait deze om de pin heen en een sterke veer zorgt ervoor dat de pin het blad blokkeert. Het handvat is verder ergonomisch gevormd en ligt goed in de hand. Je hebt onder alle omstandigheden een stevige grip op het mes. Ook als het handvat nat is. De uitsparingen voor de vingers doen hun werk goed. Zowel in gewone (punt naar voren) als in “reverse” ( punt naar achteren) grip.

  ak-47 ak-47
  De ultra lock De pommel met de twee lanyard holes

  Je draagt het mes met de “thumb plate” naar beneden in je broekzak. Door de beweging van het trekken van het mes, gaat de “thumb plate” langs de rand van je broekzak. Hij blijft hangen aan de rand en door de trekkende beweging gaat het mes uit het handvat. Bij de beëindiging van de beweging schiet hij los en is het mes open. Meteen gereed om gebruikt te worden. Deze manier van openen is handig als je maar één hand kunt gebruiken om je mes te openen. Tevens heb je op deze wijze het mes snel en gebruiksklaar in je handen. Het enige nadeel is dat het op den duur slijtage aan de randen van je broekzak veroorzaakt.

  ak-47 ak-47
  De AK-47 zoals je hem in je broekzak draagt De thumb plate

  Zoals je aan de beschadigingen van de pommel kunt zien heb ik hem meermaals gebruikt. Niet op mensen, maar om bv. flessen mee aan stukken te slaan. Zoals gezegd kom ik nog even terug op de “thumb plate”. Op onderstaande fotoserie is te zien wat het nut daarvan is. Ook in de film (onderaan dit artikel) wordt het nog eens duidelijk gemaakt.

   

  ak-47 ak-47 ak-47
  Mes in broekzak Pakken van het mes Begin van de trekbeweging

  ak-47 ak-47
  Halverwege de opening Voltooide beweging

  De uitgevoerde tests

  Ik begin met het laten zien van de snij tests. Papier in reepjes snijden is geen enkel probleem. Ook een met water gevuld pak van sinaasappelsap (met een aluminium bedekking aan de binnenkant) is geen probleem voor dit mes. Met het grootste gemak snij / sla ik er sneeën in. Gezien de breedte van het pak kan ik hem niet in één keer doorslaan, maar met twee slagen is het pak zo goed als door.

  ak-47 ak-47 ak-47
  Slag 1 Slag 2 Pak door

  Na deze snij tests heb ik de sterkte van de ultra lock getest. Dit doe ik door middel van “Spine whacks”. Hierbij slaat men met de rugzijde van het lemmet (mes geopend) op een plank. Dit doe je met kracht om te zien of de vergrendeling van het lemmet het begeeft. Door deze tests vallen messen met een slechte blokkering van het blad door de mand. Als een mes deze test goed doorstaat weet je in ieder geval dat het lemmet goed vergrendel is en bij gebruik niet in je hand zal dichtslaan.

  Voordat ik de test ga uitvoeren moet ik eerst mijn hand beschermen. Dit doe ik door een dikke metalen strip vast te maken over mijn hand daar waar het blad terecht zou komen als het zou falen voor deze test.

  ak-47 ak-47
  Bescherming voor de hand Spine whack

  De AK-47 doorstaat deze test met glans. De lock geeft geen krimp en na de test opent en sluit het mes nog net zo soepel als voor die tijd.

  Als laatste test kijk ik wat de punt van het mes aankan. Hiervoor gebruik ik een stuk laminaat. De bedoeling is om er met het mes doorheen te steken. Aangezien dit niet zonder veiligheidsmaatregelen kan maak ik een lanyard vast aan de twee lanyard holes in de pommel aan de achterkant van het handvat. Dit is dus een touw wat door de twee openingen aan de achterkant gaat en wat een lus maakt die om je hand heengaat. Deze lus is zo groot dat hij ervoor zorgt dat je niet met je hand over het lemmet kan schieten, mocht je het handvat niet goed genoeg vast hebben.

  ak-47 ak-47
  AK-47 met lanyard Dikte van het laminaat

  Het laminaat leg ik op een soort kunststof surfboard, met daaronder een ikea gids ( gebruik ik die ook nog eens een keer). Dit alles leg ik op een gedeeltelijk openstaande workmate. ak-47Eerlijkheid gebied me te zeggen dat mijn eerste poging faliekant naast de plank was, maar wel door het board en de ikea gids. Daarna gaan de steken er keer op keer in. Zonder enige vorm van moeite. Ook met het eruit wringen geeft het mes geen krimp.

  Op de volgende foto’s kun je het resultaat zien, hoe diep het mes erin gaat en wat er van de plank overblijft na deze test.

  ak-47 ak-47
  Diepte penetratie van het mes Gate in het laminaat

  De Cold Steel voert ook deze test uit zonder een krimp te geven. Na al deze (mis)handelingen sluit en opent het mes nog steeds net zo soepel als voor die tijd.

  De conclusie

  Indien je een mes zoekt wat geschikt is voor kleine priegel karweitjes, dan is dit niet iets voor je. Ben je echter op zoek naar een stevig mes met een rockvaste sluiting die je niet in de steek laat wanneer het zwaar wordt. Als het je niet hindert om een mes te dragen wat prominent aanwezig is, maar waarop je onder alle omstandigheden kunt vertrouwen, dan is deze Cold Steel AK-47 een goede keuze voor je.

  De details

  • Lengte open : 23,5 cm
  • Lengte blad : 8,9 cm
  • Lengte dicht : 14,6 cm
  • Dikte lemmet : 0,4 cm
  • Breedte lemmet : 3,5 cm
  • Gewicht : 215 gram

  Hier een film van de uitgevoerde tests:

   

  Home » Sword reviews » Verwante wapens » De Cold Steel AK-47